Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Enfeksiyonu

Böbrek enfeksiyonu, idrar yolu veya mesaneden başlayıp böbreklere doğru ilerleyen bir tür idrar yolu enfeksiyonudur. Önemli bir sağlık sorunu olduğu için acil tıbbi müdahaleyi gerektirir. Eğer tedavi edilmezse, böbreklere kalıcı zarar verebilir veya enfeksiyona neden olan bakteriler kan dolaşımına katılarak vücuda yayılabilir ve daha ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Böbrek enfeksiyonunun tedavisinde genellikle antibiyotik ilaçlar tercih edilir ve çoğu durumda hastanede yatmak gerekebilir.

Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

  • Ateşin yükselmesi
  • Sırtta ve yan bölgelerde ağrı
  • Kasık bölgesinde ağrı
  • Karında ağrı
  • İdrar yapma sıklığının artması
  • Birden idrara çıkma isteği
  • İdrar yaparken yanma ve ağrı
  • İdrarda iltihap veya kan görülmesi

Böbrek Enfeksiyonu Neden Olur?

Böbrek enfeksiyonunun nedeni, idrar yolundan vücuda giren bakterilerin idrar kanalı yoluyla ilerleyerek böbreklere ulaşmasıdır. Vücudun herhangi bir yerinde oluşan bakteriler kan yoluyla böbreklere ulaşabilir. Bu durum pek sık görülmez, ancak yapay eklemler veya yapay kalp kapakçıkları enfeksiyona maruz kaldığında, bu bakteriler kan dolaşımı yoluyla böbreklere kadar ilerleyebilir. Ayrıca, böbrekte cerrahi işlem yapılması durumunda enfeksiyon kapma riski de vardır.

Böbrekte Enfeksiyon Gelişme Riskini Artıran Etmenler

Kadınların anatomik yapısı: Kadınlarda böbrek enfeksiyonu görülme olasılığı erkeklere göre daha fazladır. Kadınların üretra boyu erkeklerinkine göre daha kısa olduğu için bakterilerin vücuda girip mesaneye ulaşması daha kolaydır. Ayrıca, kadınların vajina ve anüsünün üretraya olan mesafesi bakterilerin mesaneye ulaşmasını daha olası kılar. Bakteriler mesaneye girdikten sonra böbreklere ilerleyebilir.

İdrar Yollarında Tıkanıklık: İdrarın dışarı çıkmasını engelleyen böbrek taşları, idrar kesesindeki yapısal sorunlar veya erkeklerde büyüyen prostat bezi gibi sorunlar, idrarın tam olarak boşalmasını engelleyerek böbrek enfeksiyonu riskini artırır.

Zayıf Bağışıklık Sistemi: Şeker hastalığı veya HIV gibi nedenlerle bağışıklık sistemi zayıflar ve enfeksiyon riski artar.

Mesane Etrafındaki Sinirlerde Hasar: Sinirlerde veya omurilikte oluşan hasarlar enfeksiyonun erken teşhis edilmesini zorlaştırarak, böbrekte gelişen enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir.

Böbrek Enfeksiyonu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Böbrek enfeksiyonu tedavi edilmezse, kalıcı böbrek hasarına yani kronik böbrek yetmezliğine yol açabilir. Hamilelik döneminde böbrek enfeksiyonu yaşanır ve tedavi edilmezse, düşük doğum ağırlığı riski artar.

Böbrek Enfeksiyonu Oluşmasını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

İdrar yolu enfeksiyonu tespit edilirse, bu enfeksiyonun tedavi edilmesi böbrek enfeksiyonu riskini azaltır. Özellikle idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için şu önerilere uyulmalıdır:
  • Bol miktarda sıvı tüketmek, idrar yoluyla bakterilerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • İdrar geldiğinde hemen tuvalete gidilmelidir.
  • Cinsel ilişki sonrası mesanenin hijyenini sağlamak için en kısa sürede idrar yapılmalıdır.
  • Tuvalet sonrası temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır, bu üretraya bakterilerin yayılmasını önler.
  • Genital bölgedeki kokuları engellemek amacıyla deodorant veya kozmetik ürünlerden kaçınılmalıdır, çünkü bu ürünler tahrişe yol açabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Böbrek Kisti Neden Oluşur?

Böbrek Kisti Neden Oluşur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Böbrek Taşının Zararları Nelerdir?

Böbrek Taşının Zararları Nelerdir?

Gilaburu Böbrek Taşı Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Gilaburu Böbrek Taşı Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Böbrek Büyümesi Neden Olur?

Böbrek Büyümesi Neden Olur?

Yoğurt Böbrek Taşı Yapar mı?

Yoğurt Böbrek Taşı Yapar mı?

Üreterin Görevi Nedir?

Üreterin Görevi Nedir?