Böbreğe Kateter Takılması

Böbreğe kateter takılması, idrar yollarının çeşitli durumlarda işlevselliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen bir tıbbi uygulamadır. Geçici ve kalıcı kateterizasyon yöntemleri ile hastaların idrar akışı düzenlenir. Uygulama öncesi hijyen ve muayene önem taşırken, takılma sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır.
Böbreğe Kateter Takılması
15 Eylül 2024
Böbreğe kateter takılması, hastanın idrarını boşaltmasının sağlanması, mesane distansiyonuna bağlı rahatsızlıkların hafifletilmesi, steril idrar örneği alınması, cerrahi işlemler sırasında idrar sızıntısının engellenmesi, saatlik idrar çıkışının izlenmesi, postoperatif idrar retansiyonunun önlenmesi, mesanenin sürekli veya aralıklı şekilde yıkanması ve inkontinansı bulunan hastaların bu alanının korunması gibi amaçlarla uygulanır. Böbreğe kateter takılması üriner sistemde mesaneye uygulanır ve idrar yollarından takılan kateter böbreğe doğru ilerletilir. Bu uygulama iki şekilde yapılmaktadır:

Geçici Mesane Kateterizasyonu


Geçici mesane kateterizasyonu, bir defaya mahsus uygulanan bir işlemdir. Çoğunlukla nelaton kateter kullanılarak 5-10 dakika içinde yapılır. Mesane yetersizliği olanlarda, distansiyon varlığında, steril idrar örneği alınması ve idrardan sonra rezidüel idrar olup olmadığının belirlenmesi için uygulanır.

Kalıcı Mesane Kateterizasyonu


Kalıcı mesane kateterizasyonunda, kateter belirli bir süre mesanede kalır. Bu uygulamada foley kateter kullanılır. Üretral darlık, prostat sorunları ve yoğun bakımda olan hastaların idrar takibi sırasında kullanılır.

Böbreğe Kateter Takılmasında Kullanılan Kateter Uzunlukları


  • Yeni doğanda 6 Fr
  • 1-3 yaş arası çocuklarda 6-8 Fr
  • 4-10 yaş arası çocuklarda 8-10 Fr
  • 12-16 yaş arası çocuklarda 10-12 Fr
  • Kadınlarda 14-16 Fr
  • Erkeklerde ise 16-18 Fr uzunluğunda kateter kullanılır.

Böbreğe Kateter Takılmasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kateter takılmadan önce, hijyen durumu, anatomik deformasyon ve enfeksiyon açısından hastaların perine muayenesi yapılmalıdır.

Kateter takıldıktan sonra ise; kateterin yerinde olduğu kontrol edilmeli, ilk takıldığında glop açısından gelen idrarın miktarı değerlendirilmelidir. İdrarın akış hızı ve kateterdeki tıkanıklık değerlendirilmelidir. Hastadaki ağrı, kaşıntı, yanma gibi yakınmalar izlenmelidir. Mikroorganizmaların mesaneden taşınma riski olduğundan, böbreğe kateter takılması yalnızca gerekli olduğu durumlarda uygulanmalıdır. Herhangi bir komplikasyon olmadığı takdirde belirli aralıklarla kateter değiştirilmemelidir; bu, hastanın durumuna göre yapılmalıdır. Kalıcı kateter uygulaması yapılan hastalara ve yakınlarına, idrar torbasının oynatılmaması, sondanın çekiştirilmemesi, kendi başına torbanın boşaltılmaması ve ağrı gibi yakınmalarda hemşireye bilgi verilmesi gibi konular hakkında bilgilendirme yapılmalı ve eğitim verilmelidir. Hastaların günlük temizlik kurallarına uyması tavsiye edilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Neyyire 12 Temmuz 2024 Cuma

Böbreğe kateter takılması sırasında yaşadığım rahatsızlıklar normal mi? Özellikle idrar torbasını oynatmamak ve sondanın çekiştirilmemesi konusunda dikkat etmezsem hangi sorunlarla karşılaşabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Neyyire,

Böbreğe kateter takılması sırasında yaşadığın rahatsızlıklar genellikle normaldir. Bu işlem sırasında ve sonrasında bir miktar rahatsızlık hissetmen olasıdır. Ancak, idrar torbasını oynatmamak ve sondanın çekiştirilmemesi konusunda dikkat etmezsen bazı sorunlarla karşılaşabilirsin. Bunlar arasında enfeksiyon riski, kanama, idrarın geri akışı ve kateterin yerinden çıkması gibi durumlar yer alabilir. Ayrıca, bu tür ihmal durumları idrar yolunda tahrişe ve daha fazla rahatsızlığa neden olabilir. Dolayısıyla, doktorunun önerilerine uyman ve dikkatli olman önemlidir. Sağlığın için her türlü sorunu ve rahatsızlığı sağlık profesyonelleriyle paylaşmaktan çekinme.

Çok Okunanlar
Böbrek Taşı Boyutları
Böbrek Taşı Boyutları
Üretral Dilatasyon
Üretral Dilatasyon
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Böbrek Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?
Böbrek Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?
Böbrek Taşı Ağrısına Ne İyi Gelir?
Böbrek Taşı Ağrısına Ne İyi Gelir?
Böbrek Taşı Gaz Yapar mı?
Böbrek Taşı Gaz Yapar mı?
Polikistik Böbrek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Polikistik Böbrek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Böbrek Taşı Düşüren Bitkiler Nelerdir?
Böbrek Taşı Düşüren Bitkiler Nelerdir?
Güncel
Üreter Nedir?
Üreter Nedir?
Güncel
Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Geçer?
Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Geçer?
Güncel
Böbrekte Kum Belirtileri ve Tedavisi
Böbrekte Kum Belirtileri ve Tedavisi