Böbrek Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Böbrek Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Böbreklerin Anatomisi

Böbrekler, bel bölgesinin her iki yanında, karının arka çeperinde bulunan fasulye şeklinde organlardır. Her biri yaklaşık 10 cm uzunluğunda ve 150 gram ağırlığındadır. Böbreklerin üstünde, önemli hormonları salgılayan böbrek üstü bezleri bulunur. Böbreklerle bağlantılı olan sinirler, atardamarlar, toplardamarlar ve idrar kanalı karın bölgesinden giriş yapar. Böbreklerin içinde yaklaşık 1 milyon nefron, yani mikroskobik kılcal damar yumağı vardır.

Böbrek Fonksiyonları ve Hayati Önemi

Bir insanın böbreksiz hayatta kalması mümkün değildir; bu duruma en fazla 2-3 hafta dayanabilir. Böbrekler, iç salgı bezlerinden salgılanan hormonlarla, böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonlar ve hipofiz bezi ile sinir sisteminde bulunan sinirler aracılığıyla çalışır. Kanda bulunan zararlı maddeleri ve vücutta biriken fazla suyu idrar kanalına gönderirler. İdrar kanalları 20-25 cm uzunluğundadır ve sonunda idrar torbasına açılır. İdrarla dolan torba, uyarıcı hormonların yardımıyla bu durumu organizmaya iletir ve bu sayede kişi idrar boşaltma ihtiyacı duyar.

Böbreklerin Görevleri

  • Kandaki asit-baz dengesinin sabit tutulması
  • Vücudun elektrolit ve su dengesinin düzenlenmesi
  • Vücuttaki atık maddelerin idrarla dışarı atılması

Böbrek Dokusu

Böbrek dokusu %80 oranında su, %15 oranında protein, %4 oranında yağ ve %1 oranında inorganik tuzlar içerir. Böbrekler, vücut ağırlığının binde elli birini oluşturur. Böbrek yapısında, kanı süzmeye yarayan yaklaşık iki milyar böbrek cisimciği bulunur. İçinde bulunan tubulus adı verilen idrarın yoğunlaştığı borucuklar ise toplamda 100 km uzunluğundadır. Her böbrekteki iç emilim yüzeyi yaklaşık 20 m²'dir. Böbreklerde günde yaklaşık 1500 litre kan geçer ve bu kan miktarından yaklaşık 180 litre sıvı süzülür. İlk süzülen ve ilk idrar denilen sıvının çoğunluğu tekrar emilerek, vücutta 0.5-4 litre arasında idrar şeklinde atılır.

Böbreklerin Oksijen Tüketimi

Böbreklerin görevlerini yapabilmesi için her gün 30 litre oksijen harcamaları gerekmektedir. Böbreklerde süzülen ilk idrardaki 1 kg sofra tuzu, 170 gram şeker, 170 litre su, 500 gram sodyum bikarbonat ve 11 gram protein tekrar geri emilir. Ancak idrarla birlikte 5 gram sodyum, 1.7 gram kreatinin, 27 gram üre ve metabolik maddeler atılır. Böbreklerin çalışması sırasında dakikada 100 kalori ısı enerjisi oluşur.

Böbreklerin Çalışma Mekanizması

Böbrekler, vücuttaki sıvıların yapısını kontrol altında tutarak, zararlı kimyasal maddeleri idrarla dışarı atar. Bu görevi yerine getirebilmesi için bol su içilmesi gerekmektedir. Kişinin içmesi gereken su miktarı beyindeki hipotalamus bölgesinde belirlenir. Vücuttaki sıvının %1 oranında azalması halinde, hipotalamus susuzluk hissi uyandıracak sinyaller üretir ve bu sayede kişi su içme ihtiyacı duyar. Aynı zamanda tükürük bezleri de susuzluk hissini uyandıran yapılar olup, yeteri miktarda salgı yapmayarak ağız kuruluğu ile susama hissi uyandırırlar. Vücutta %10 civarında sıvı kaybı olduğunda, hücreler görevlerini tam olarak yapamadığından ölüm kaçınılmaz olur.

Böbreklerin Hormon Salgılama Fonksiyonu

Böbrekler sağlıklı çalışıyorsa, renin hormonu tansiyonun dengede kalmasını sağlar. Eritropoetin hormonu, kemik iliğini uyararak kan yapımında etkili olur. Ayrıca D vitamininin kullanılmasını, kanda fosfor ve kalsiyum dengesinin kurulmasını sağlar ve kemik yapısının sağlığında önemli görevler üstlenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abdulsettar cagatay

13 Nisan 2024 Cumartesi

Hafif böbrek yetmezligim var şiddetli bel. Ağrısı çekiyorum ne yapabilirim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Abdulsettar Cagatay, öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Böbrek yetmezliği ve şiddetli bel ağrısı yaşadığınız için mutlaka bir uzmana danışmanız önemlidir. Böyle durumlarda doktorunuzun önerdiği tedavi planına uymak ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek faydalı olacaktır. Ayrıca, ağrınızı hafifletmek için doktorunuzun önermediği ilaç veya tedavi yöntemlerini kullanmamaya özen göstermelisiniz. Fizyoterapi veya uygun egzersiz programları ile bel ağrınızı hafifletebilirsiniz, ancak bu konuda da uzman bir fizyoterapiste danışmak en doğru adım olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Okatay

Merhaba abdulaettar bey, eğer böbrek yetmezliğinin var ise bir nefroloji uzmanına muayene olmanız ve yapılacak tetkikler, ultrason sonucunda böbreğinizin çalışma durumu gözlemlenir ve ona göre bir tedavi yolu seçilir. Böbreklerinizi yoracak yitecek ve içeceklerden kaçınmanız sağlığınız için iyi olacaktır. Geçmiş olsun.

soru

Ali ataş

12 Nisan 2024 Cuma

Sol böbreyimde 1cm kitle var neyapmam lazım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ali ataş, bu durumu ihmal etmeden bir uzmana görünmeyi ihmal etmeyin. Öncelikle bir üroloji doktoruna başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Doktorunuz, kitleyi değerlendirdikten sonra size en uygun tedavi yöntemini önerecektir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Sinan

Merhaba, böbreklerde oluşan kitleler genellikle iyi huylu olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak her ne olursa olsun uzman bir doktora giderek bu tümörün patolojik incelemesini yaptırın. Eğer bu tümör kötü huylu ise böbreğinizi kaybetmenize bile neden olabilecektir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Böbrekte Kalkül Belirtileri ve Tedavisi

Böbrekte Kalkül Belirtileri ve Tedavisi

Renal Kolik Nedir ve Nasıl Tanı Konulur?

Renal Kolik Nedir ve Nasıl Tanı Konulur?

Lazerle Böbrek Taşı Kırma Nedir ve Nasıl Yapılır?

Lazerle Böbrek Taşı Kırma Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yapay Böbrek Nakli Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yapay Böbrek Nakli Nedir ve Nasıl Yapılır?

Böbrek Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Üreter Nedir?

Üreter Nedir?

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?