Böbrek kisti genellikle belirti vermeyen, sıklıkla tesadüf eseri tespit edilen bir hastalıktır. Ender olarak sırt ağrısı, karın ağrısı ve kabızlık gibi belirtiler verebilir. Ancak enfekte olmuş böbrek kistleri halsizlik, bulantı ve kusma yapmaktadır. Pek çok hastalığın belirtisi ile karıştırılma riski olduğu için çok iyi tetkik edilmelidir. Bazı durumlarda böbrek kisti büyüyerek bası meydana getirebilir. Bu gibi durumlarda idrar yapmada zorlanma, idrar yapamama ve idrarda kan görülebilir.
Böbrek kisti doğuştan olabileceği gibi her yaşta ortaya çıkma riski var olan bir rahatsızlıktır. İstatistiksel olarak 40 yaş ve üzerinde daha sık görülen bu durum, görüldüğü zamana ve yaşa göre değişik isimler alır. Örneğin konjenital, doğuştan bulunan böbrek kistlerine verilen isimken, çocukluk yaşlarında ortaya çıktığında otozomal, ileri yaşlarda görülme halinde ise Edinsel basit kistik denmektedir.
Böbrek Kistlerinin Sınıflandırılması
Böbrek kistleri oluşumlarına ve patolojik yapılarına göre değerlendirilerek tiplere ayrılmıştır. Bu sınıflandırmaya Bosniak adı verilir ve bazı durumlarda böbrek kisti, kansere çevirebilir. Bu sınıflandırma sayesinde böyle bir risk var mı, yok mu daha rahat anlaşılabilmektedir.
Tip 1: Kistin içerisinde odacıklar yoktur, kist duvarı ince ve düzgündür. Bu tip böbrek kistinde kanser riski yoktur.
Tip 2: Kistin içinde küçük odacıklar bulunmaktadır, kist duvarında ise az miktarda kireçlenmeler gözlenebilir. Kanser riski bulunmaz.
Tip 3: Kistin içerisinde yaygın şekilde geniş odacıklar vardır ve kalsifikasyonlar mevcuttur. Bu tür böbrek kisti riskli ve kanser oluşumuna müsait olduğu için, cerrahi müdahale edilmeli ve alınmalıdır.
Tip 4: Kistin içinde tümör oluşumu mevcuttur. Cerrahi müdahale ile alınması gereklidir.
Diğer Klinik Belirtiler
İdrar yolu enfeksiyonları, hipertansiyon, böbreklerde büyüme ve böbrek yetmezliği, böbrek kisti belirtileri arasındadır. Sıklıkla protein diyeti verilen bu durumda Bosniak sınıflandırılması yapılarak, bu doğrultuda müdahale etme yoluna gidilmektedir. Polikistik böbrek rahatsızlığında, gelişme geriliği de klinik bulgular arasındadır.
Özellikle yapılan check up uygulamalarında teşhis edilen böbrek kisti erken dönemlerde fark edilmiş ise, tedavisi çok daha kolay mümkün olmaktadır