Böbrek Taşı Analizi, Böbrek taşı, tıptaki adıyla '' nephrolithiasis'' veya ''urolithiasis'' böbreklerde biriken madensel tuzların kristalleşerek bir birleşerek daha katı bir hale gelmesiyle oluşan yapıdır. Böbrek taşı oluşumda birçok faktör etkilidir, ve böbrek taşı böbreğin işlevini yitirmesine sebep olmamakla birlikte, bireyde çok şiddetli ağrılara sebep olabilir. Vücuda alınan fazla mineraller böbrekte kalarak bu taşı oluşturur. Böbrek taşı oluşumundan sonra, böbrek taşı, böbreklerden idrar yollarına iner, ve sancılı ve ağrılı bir dönemden sonra boşaltım yoluyla dışarı atılabilir.
Böbrek Taşı hangi maddeleri içerir?
Böbrek Taşı Analizi yapılacak olursa böbrek taşında bulunan en önemli maddeler şunlardır :
Kalsiyum Ogsalat--- %80 oranında görülür
Kalsiyum Fosfat ---- %30 oranında görülür
Ürik Asit---- %5-10 oranında görülür
Strutive-------%10-15 oranında görülür.
Kalsiyum Ogsalat, böbrek taşı analizinde en çok göze çarpan maddedir. Yanlış beslenme bu maddenin vücutta fazlasıyla birikmesine, dolayısıyla da böbrekte taş oluşumuna sebebiyet vermektedir. Böbrek taşı oluşumdan kaçınmak için, aşırı kalsiyum ve C vitamini alımından uzak durmak gerekir.
Böbrek Taşı oluşturan sebepler nelerdir ?
Böbrek taşı birçok sebepten dolayı oluşabilir. Bunlar;
- İdrar yolu enfeksiyonu (En ağrılı böbrek taşı hastalığı bu durumda görülür)
- Farklı böbrek hastalıkları (Renal tübüler asidoz vs.)
- Kötü Beslenme Alışkanlıkları
- Yetersiz Sıvı Tüketimi
- Genetik Faktörler
- Kullanılan bazı ilaçlar olabilir.
Böbrek Taşı oluşumunun Belirtisi Nedir ?
Böbrek taşı, genellikle sancılı ağrıyla kendini gösterir. Bu durumda hasta, doktora görünse bile tedavi seçeneği olarak en uygun yöntem taşın kendi kendine boşaltım yoluyla dökülmesidir. Bunun dışında farklı durumlarda taş oluşumu gözlenirse cerrahi operasyonla taş alınabilir.
Böbrek Taşı Oluşumundan Korunma Yolları
- Günde en az 2.5-3 litre su tüketmek.
- Çok asitli içeceklerden kaçınmak (Gazoz, kola vs)
- Yüksek kalsiyum ogsalat içeren ürünleri tüketmemek.
- Bol lifli besinler tüketmek.
- Böbreklerin işleyişini yavaşlatan tuzu fazla tüketmemek.