Böbrek Taşı Kalça Ağrısı Yapar Mı?Böbrek taşı, böbrek kanallarında oluşan sert kitlelerdir. İdrardaki kalsiyum oksalat ve ürik asit gibi maddelerin yüksek seviyelerde olması, böbrek taşı oluşma riskini artırır. Böbrek taşının en belirgin belirtisi ağrıdır. Bu ağrıların kalça ağrısına neden olup olmaması, taşların yerleşim yerine göre mümkündür. İdrardaki maddelerin kristaller şeklinde çökmesi zamanla taşların oluşmasına neden olur. Taşlar, yer değiştirme yoluyla ya da idrar kanallarından inerek dışarı atılır. Böbrek taşı bu yolculuğunda herhangi bir yerde takılırsa ve idrar akışını engellerse, kendini şiddetli ağrılarla gösterir. Tedavi edildikten sonra, yaşam tarzında gereken önlemler alınmadığı takdirde, taşların yeniden oluşması mümkündür. İdrarın yoğun olması taş oluşma riskini yükseltmektedir. Genetik yatkınlık ya da idrar yollarında doğuştan sorunların olması da böbrek taşı oluşumunda etkili olabilir. Böbrek Taşı Ağrısının ÖzellikleriBöbrek taşı genellikle kendini ağrıyla birlikte belli eder. Ağrının şiddeti bazı hastalarda sızlama şeklinde hissedilirken, bazı hastalarda ise oldukça şiddetli şekilde ortaya çıkabilir ve hastaların hastanede bile kalmasına neden olabilir. Bu ağrıların ortaya çıkması, böbrek taşının üreter sistemi içindeki hareketi ve bundan kaynaklanan spazmlarla bağlantılıdır. Ağrının nerede ve nasıl hissedildiği, taşın bulunduğu yerle bağlantılıdır. Ağrı atakları genellikle 20 dakikadan bir saate kadar sürebilir. Taş hangi bölgede bulunuyorsa, ağrı da bu alanda hissedilir. Böbrek taşının bulunduğu yer ve taşın hareket etmesi, hissedilen ağrının özelliğini de değiştirmektedir. Böbrek Taşı Kalça Ağrısına Neden Olur Mu?Böbreklerin bulunduğu yer, sırtın karnın arka tarafına düşer. Bu nedenle kalça ağrısı olan kişiler, bunun böbrek taşından dolayı oluştuğuna bazen inanmak istemez. Ancak böbreklerin içinde ve üst üreterde yerleşen taşlar, kaburgadan kalçaya kadar olan bölgede ağrıya neden olabilir. Eğer mesaneye yakın olan üreterde yerleşmiş olan taşlar varsa yani alt üreterde bulunan taşlar, karın alt bölgesinde ya da cinsel bölgeye yakın alanlarda ağrıya neden olur. Bu etkinin yanında bulantı ve kusma, idrarda kanama, idrar sıkışıklığı, idrar sırasında acı çekme gibi belirtiler de eşlik edebilir. Ancak herkes böbrek taşında böyle belirtiler beklememelidir. Bazı kişilerdeki böbrek taşı, ağrı ya da diğer belirtilere neden olmadan oluşur ve tesadüfen tespit edilir. Böbrek Taşı Oluşumunda Risk FaktörleriBöbrek taşı oluşumunu artıran risk faktörleri şunlardır:
Böbrek Taşı Tedavi YöntemleriBöbrek taşı tedavisinde kullanılan yöntemler taşın boyutuna, yerine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Yaygın tedavi yöntemleri şunlardır:
Böbrek Taşını Önlemek İçin Alınabilecek ÖnlemlerBöbrek taşı oluşumunu önlemek için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:
|
Böbrek taşı düşürdüğümden beri sırtım ve kalçamda ağrı meydana geliyor. Sürekli olarak sırtım tutuluyor ve bazı durumlarda oturmakta çok güçlük çekiyorum. Aynı zamanda da idrara çıkarken çok zorlanıyorum. İdrar yolunda yanma hissi oluşuyor. Tüm bu sorunların sebebi ne olabilir sizce? Ciddi bir hastalığın belirtisi midir bu sorunlar?
Cevap yazBöbrek taşı düşürdükten sonra sırt ve kalça ağrısı, idrar yaparken zorlanma ve yanma hissi yaşamanın birkaç olası nedeni olabilir. Bu belirtiler, taşın böbreklerden idrar yoluna geçerken yarattığı tahriştan kaynaklanabilir. Ayrıca, bu durum idrar yolu enfeksiyonu veya böbreklerde kalmış diğer taşların belirtisi de olabilir. Bu şikayetlerin ciddi bir duruma işaret edip etmediğini belirlemek için bir üroloğa danışmanız önemli. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaparak kesin tanıyı koyabilir ve uygun tedaviyi önerebilir.