Kalsiyum alınması: İdrar yollarında ve böbreklerde biriken kalsiyum, böbrek taşlarının en büyük nedenlerinden bir tanesi bilinir.
Oksalat açısından zengin besinler: Böbreklerdeki ve idrar yolundaki kalsiyum böbrek taşlarını oluştururken oksalat bileşeniyle işbirliği yapar. Çikolata, çeşitli çaylar, ıspanak, pazı ve pancar, oksalat açısından zengin yiyeceklerdir.
İdrarın asidik olması: Bir bireyin idrarı asidik olduğunda, kalsiyumun idrar yolunda taş oluşturmasını hızlandırabilir. Diyabet hastaları ve obez bireyler, insülin direncinin bir sonucu asidik idrara sahiptirler ve bu kişilerde böbrek taşları fazladan fazla görülür.
Enfeksiyonlar ve hastalıklar: Tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonları böbrek taşları açısından riziko doğurur. Bu enfeksiyonlara neden olan bakteriler idrardaki amonyak oranının artmasına sebep olur. Yüksek amonyak seviyeleri ise özel bir çeşit böbrek taşına neden olabilmektedir.
Beslenme ve sıvı tüketimi: Gün içerisinde olması gerektiği kadar sıvı/akışkan almamak, böbrek taşı oluşumunda en büyük riziko faktörlerinden biridir. Az sıvı almak az idrara çıkmak manasına gelir. Gün içerisinde bir litreden daha az idrar atılması, böbrek taşlarının oluşumuna taban hazırlar. Sıvı/akışkan almak deyince, gün içerisinde bol çay ve kahve içmekle böbrek taşından korunduğunuzu düşünmeyin. Hem bir böbrekler açısından hem bir de genel beden sıhhati açısından 'su' içmeniz mühimdir. Genel bakımdan gün içerisinde 2 litre su içilmesi önerilir. Beslenme ile ilgili ise böbrek taşı rizikosu veya türüne yönelik, doktorunuz beslenmenizden kalsiyumu, proteini veya oksalatı azaltmanızı isteyebilir. Bu tip tertip etmeleri kendi kendinize yapmamanız ve doktor tavsiyesi doğrultusunda beslenmenizi düzenlemeniz mühimdir. Böbrek taşından korunayım derken sıhhatinizi farklı biçimlerde riske atmak istemezsiniz. Bunların haricinde çok şeker ve tuz tüketmemek, dengeli bir şekilde beslenmek, hazır durumdaki gıdalardan uzak durmak, çok kilo almamak böbrekler de dahil olmak üzere genel sağlınız açısından faydalıdır .
Böbrek taşlarının oluşması nasıl önlenir?
Bol bol su içiniz: Bol su içmek idrarda taş oluşumuna neden olan maddelerin seyrelmesini olanağı sağlar. Gün içerisinde en az 2 lt idrar atacak denli su içilmelidir. Suyun yanında limonata, portakal suyu veya greyfurt suyu gibi sitrat açısından zengin içecekler de taş oluşumunu önlemeye yardımcıdır.
İhtiyacınız olan kadar kalsiyumu alın: Beslenmenizde kalsiyuma olması gerektiği kadar yer vermemek oksalat düzeyinin yükselmesine ve böbreklerde taş oluşumuna sürükleyebilir. Fakat kalsiyumu gıda yöntemiyle almaya itina gösterin çünkü kalsiyum destek ürünlerinin de böbrek taşlarına neden olabildikleri düşünülmektedir.
Sodyum tüketimini azaltın: İdrardaki kalsiyum miktarını arttıracağından sodyum açısından zengin bir beslenme böbrek taşlarına sürükleyebilir. Tuz, deniz mahsulleri, ceviz gibi gıdalarda sodyum yer alır. Gündelik alınması gerekli olan sodyum ölçüsü 2300 miligram seviyesinde olmalıdır. Bu da bir çay kaşığı tuz demektir.
Hayvansal protein tüketimini sınırlayın: Kırmızı et, yumurta, deniz ürünü gibi hayvansal protein içeren gıdaları çok fazla fazla tüketmek idrardaki ürik asit miktarını arttırıp sitrat düzeyini düşürerek, böbrek taşlarına taban hazırlayabilir.
Taş oluşumu gerçekleştiren yiyeceklerden uzak durun: Pancar, çikolata, ıspanak ve birçok kuru yemiş oksalat açısından zengindir. Kolalı içeceklerse fosfat içerirler ve böbrek taşı oluşumunda etkilidir.