{ "title": "Üriner Sistem Nedir", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/uriner-sistem-nedir-3146.jpg", "date": "20.01.2024 08:24:20", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Üriner sistem nedir; insan vücudunun arındırma sistemidir. Bir nevi detaylı geri dönüşüm mekanizmasıdır. Üriner sistem ortalama her gün vücutta yaklaşık kırk beş galonluk kanı, sıvı atık maddelerden arındırır ve içerisinde bulunan önemli mineraller olan potasyum ve sodyumu geri kazanır ve kalanları da böbrekler yardımı ile vücuttan dışarı atar. Üriner sistem organlarından olan böbrek aynı zamanda kan içerisinde asitlerin bir kısmını da vücutta tutarak, kalan kısmını da idrar ile vücuttan atar. Yani böbrekler kandaki asit seviyesini de düzenlemektedir. Böbreklerin atık madde olarak dışarı attığı idrar içerisinde bir miktarlardan arındırılmış sıvı ve atık maddeler içermektedir.

Üriner sistem aynı zamanda insan vücudunda kan hacminin doğru şekilde bağlanmasını sağlar. Kişiler tarafından tüketilen her sıvı kana absorbe edilmektedir. Böylelikle dolaşım esnasında kan hacmin yükselmesini sağlar. İnsanlardaki kan hacmi normal düzeyden daha yüksek olduğu zamanlarda böbrekler idrardaki fazla olan sıvıları eleyerek kan seviyesini düzenlemektedir. Eğer ki gereken miktardan daha az sıvı alır veya ateşlenerek veya terleyerek fazla miktarlarda sıvı kaybı yaşanır ise böbrekler bu defa daha az sıvı eleyerek vücudun susuz kalmadan devam etmesini sağlar.

Üriner Sistem Organları
Üriner Sistem Nedir?

Üriner sistem organlarından böbrekler yaklaşık olarak bir elimizin yumruğu büyüklüğünde olup sağ ve solda iki adet bulunan bir organdır. Omurganın her iki tarafında ve üst karın boşluğunda yer alır. Böbreklere kan böbrek atardamarları aracılığı ile ulaşır ve böbreklerin içerisinde geniş bir ağ halinde daha küçük damarlara ayrılır. Her böbrek nefron adı verilen ve ortalama olarak bir milyon mikroskobik filtreleme ünitesinden meydana gelir. Bu nefron dediğimiz üniteler kandaki atık ve sıvıları filtreleyerek kılcal damar kümeleri olan Glomerulus'da başlar. Böylelikle kan içerisindeki proteinler ve hücreler kan damarları içerisinde kalır ve filtreleme işleminde vücuttan atılmadan kalır. Glomerular, filtreleme oranı olarak hekimler tarafından anılan ve kanın filtrelenmesini ifade eden bir terimdir. Hekimler böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirip getirmediğini bu oran sayesinde ölçer ve iyi çalışıp çalışmadığını anlar. Glomeruli de filtrelenerek atılmış olan atık ve sıvılar, idrar olarak böbrekleri terk etmeden önce, karmaşık bir yapı olan mikroskobik tüpler aracılığı ile hareket eder. Böbrekler bu belirtilen tubüllerin içinde vücudun asit, sıvı ve elektrolit seviyesini düzenler. Eğer ki bu tubüller vücudun daha çok sıvıya ihtiyacı olduğu sinyallerini alır ise bu maddeleri hepsini tekrardan idrardan kana absorbe ederek bu eksikliğin giderilmesini sağlar.

Sağlıkla kalın.
" } ] }