{ "title": "Üriner Sistem Hastalıkları", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/uriner-sistem-hastaliklari-6127.jpg", "date": "20.01.2024 00:32:30", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Üriner sistem hastalıkları, üriner sistemdeki hastalıklar, enfeksiyonlar kişinin yaşına ve cinsiyetine göre farklılık gösterir. Bunun dışında organa göre değişik isimlerle anılırlar. Bu şekilde geniş bir tanımı olduğundan, karışıklıkların önlenmesi amacıyla Avrupa Üroloji Derneği tarafından üriner sistem hastalıkların bir sınıflama yapılmıştır. Buna göre üriner sistem hastalıkları aşağıdaki isimlerle tanımlanır. Bunlar,
Komplike olmayan alt idrar yolu enfeksiyonları başka bir sağlık sorunu olmayan, üriner sistemde yapısal problemler olmayan erişkinlerde oluşan akut sistit denilen mesane enfeksiyonlarıdır. Komplike olmayan piyelonefrit ise yine başka bir sağlık sorunu bulunmayan erişkinlerde oluşan böbrek enfeksiyonlarıdır. Komplike idrar yolu enfeksiyonu da bir risk faktörüyle oluşan üriner enfeksiyon hastalıklarında kullanılır. Hamilelerde, yaşlılarda ve çocuklardaki üriner hastalıklar komplike enfeksiyon olarak değerlendirilir. Yaşlı erkeklerdeki bening prostat hipertrofisi, üriner sistemde konjenital anomali vakası gibi olgularda idrar akışı engellenir ve bunlarda komplike idrar yolu enfeksiyonu kabul edilir. Bağışıklık sisteminin bozulmasından kaynaklanan idrar yolu enfeksiyonu, hastane kaynaklı olanlar, cerrahi girişim sonrasındaki enfeksiyonlar, antibiyotik tedavisine rağmen tekrarlayan enfeksiyonlar, tedavi edilmesine rağmen 7 günden uzun süren enfeksiyonlarda komplike idrar yolu enfeksiyonu kabul edilir.

Üriner sistem hastalıkları belirtileri nelerdir?

Alt üriner sistem hastalıklarında en önemli yakınmalar idrar yapma sorunlarıdır. Ani sıkışma hissi, idrar yapma sırasında yanma, idrar kaçırma, sık idrara çıkma, kadınlardaki vajinal akıntı önemli yakınmalardır. Ateş nadir olarak görülür. Yapılan fiziki muayene sırasında suprapubik bölgede palpasyon ve ağrı etkili olur. Pyelonefrit vakalarında aynı idrar yakınmalarıyla birlikte yan ağrısı, kusma ve bulantı, ateş görülür. Kostavertebral açı hassasiyeti fiziki muayenede görülür. Ürosepsis vakalarında ise çoklu organ yetmezliği belirtileri, ateş, hipotansiyon ve takipne bulunur. Üretrit vakalarında akıntıyla dizüri olur. Akut prostatit vakalarında alt üriner sistem yakınmaları ile dolgunluk hissi, perineal ağrı ve yüksek ateş olur. Kronik prostatit vakalarında ise perineal ve genital bölgede, testislerde, subrapubik bölgede ağrı ile alt üriner sistem yakınmaları birlikte olur. Prostat sert ve fibrotik yapıdadır. Orşit ve epididimit vakalarında tek taraflı ağrı ve şişlik izlenir. Hastalarda ateşte olur.

Üriner sistem hastalıkları neden oluşur?

Üriner sistemin distal üretra dışındaki bölümleri sterildir. Bu ortama girip hastalığı oluşturan mikroorganizmalar üropatojen olarak adlandırılır. Bunların en önemlileri Enterobakterler ile E. Coli'dir. Üriner sistem hastalıkları oluşturan mikroorganizmalar idrar yoluna üç şekilde ulaşır. Bunlar;
Mikroorganizmaların üriner sisteme ulaşması ve buraya yerleşmesi içinde bazı faktörler etkili olur. Bir kısmı üriner sistem epiteline bakteriyel etkenlerle yapışarak, üriner sistemde belli sayıya ulaşarak, bir kısmı da üriner sisteme bağlı faktörlerle yerleşme olanağı bulur. Üriner sistem epiteli sürekli olarak yenilenir, idrar akışı da yukarıdan aşağıya doğru olur. Bu etkenler üriner sistem hastalıkları açısından önemli bir korunma sağlar. Fakat bu yapıdaki tıkanma, anomali gibi etkenler sistemin bozulmasına neden olabilir. Ayrıca bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklarda üriner sistem hastalıkları açısından uygun ortam hazırlayabilir.
" } ] }