{ "title": "Üretra", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/uretra-7117.jpg", "date": "19.01.2024 01:26:42", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Üretra, idrarın mesaneden vücut dışına çıkmasında görevli olan kanal üretra olarak tanımlanır. Bu kanalın iki tarafı açıktır ve tüp şeklindedir. İdrar kesesinde biriken idrarın dışarı atılmasını sağlayan üretra, kadın ve erkek her iki cinste de bulunur. Kadınlarda yalnızca boşaltımla ilgili görevi vardır. Erkeklerde ise boşaltım haricinde üremeyle alakalı olarak bazı fonksiyonları da bulunur. Erkeğin spermasını taşıyan sistem üretra içinde bulunmaktadır. Üretra içinde bulunan düz kas sayesinde tuvalet kontrolü sağlanmaktadır. Bu kas sayesinde kişi idrarını kontrol ederek istediği zaman yapabilmektedir. Üretra ile alakalı hastalıklara bakan tıp dalına üroloji adı verilmektedir. Kadınlarda yaklaşık olarak 4 santim uzunluğunda olan üretra erkeklerde 18-20 santim uzunluğuna sahiptir.

Üretra bölümleri

Üretranın mesaneye açılan deliğine iç meatus, dışa açılan deliğe ise dış meatus adı verilmektedir. Erkeklerde üretra üç bölümden oluşur. Prostatik üretra 2,5-3 santim uzunluğundadır ve üretranın en geniş kısmıdır. Ortada arka duvarda kollikulusseminalis adı verilen bir bölüm bulunur. Bu bölüm iki delik şeklindedir. Diğer bölüm ise membranöz'dür. Bu bölüm üretranın en kısa ve dar olan bölümdür. 1,5-2 santim uzunluğundadır. Sponjiöz üretra, peniste korpus sponjioza olarak tanımlanan yapı içinde bulunur. Uzunluğu ise ortalama 15 santim, genişliği ise 6 santimdir. Penisin glans bölümünde genişleyen üretranın bu genişlemesine fossa navikularis adı verilir. Üretra eğer mikroskobik olarak incelenirse mukoza ve submukoza tabakalarından oluşmuş olarak görülür. Kadında yer alan üretra vajinanın ön duvarından ilerledikten sonra klitorisin 2,5 santim ilerisinden vücut dışına açılır.
" } ] }