{ "title": "Üretra Nedir", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/uretra-nedir-3137.jpg", "date": "20.01.2024 01:17:32", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Üretra nedir sorusu, aslında birçok kişinin merak ettiği bir durumdur. Günlük hayatta sık sık duyduğumuz fakat ne olduğundan emin olamadığımız bu bölge, aslında insan vücudunda bulunan, erkekler ile bayanlarda farklılık gösteren organ daha anlaşılır bir şekilde anlaşılabilecek şekilde söylenirse sidik borusu denilebilir. Sidik borusunun anatomik adı üretradır. Üretra, insanlarda çok ciddi öneme sahiptir. Bir nevi bağırsak görevi yaparak sidiğin, sindirim sistemi ile dışarı atılmasına yardımcı olur. Üretra, erkeklerde daha uzundur. Bayanlarda daha kısa olan bu organ, birçok hastalıktan etkilenebilmektedir. Üretra vücutta çok önemli bir görevi yapar. Mesaneden vücut dışına atılacak olan idrarın atılmasında rol alan üretra, her iki cinsiyette da boşaltım işlevi üzerinde görevler yapmaktadır. Üretra erkeklerde hem idrarın atılması hem de meninin dışarı atılmasında görev yapmaktadır. Bu nedenle erkeklerde üretranın çok daha önemli olduğunu söylemek mümkündür. Üretra iç üretra ve dış üretra olarak iki farklı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerden iç üretra daha çok idrarın vücut içerisinde dolaşımını sağlarken dış üretra ise idrarın çıkışını önleyerek kişinin isteğine bağlı olarak açılır ve bu şekilde idrar yapmayı mümkün kılar.

Dişi üretrası

Kadınlarda üretra yaklaşık olarak 3 ile 5 cm arasında uzunluk farklılığı göstermektedir. Kadınlarda klitoris ile vajina girişi arasında vulva bulunur. Bu bölgeye üretra açılır ve buradan boşaltım sağlanır. Kadınlarda vajinanın ön duvarının içerisine doğru gömüktür. Dışarı açılan üretranın uç kısmı ilse aşağıya dönüktür.

Erkek üretrası

Erkeklerde bulunan üretranın insan vücudundaki toplam uzunluğu 15 cm'ye kadar artmaktadır. Erkek cinsiyetinde üretra mesaneden penisin uç kısımlarına kadar bazı organlar uğrayarak geçer. Üretranın içerisinde hem erkeklerde hem de bayanlarda spiral oyuklar bulunur. Bu oyuklar idrarın daha düzgün bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. Erkeklerde üretra prostat bezi içerisinde geçer ve bu bölgede birkaç açık bölge bırakır. Buradan gelen spermler girmektedir. Bu durumlardan dolayı erkeklerde ve kadınlarda üretra nedir sorusunun cevabı aynı olmayabilir.

Üretrada karşılaşılan tıbbi sorunlar
" } ] }