{ "title": "Üretra Darlığı", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/uretra-darligi-1010.jpg", "date": "19.01.2024 12:28:11", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Üretra darlığı, idrarın atılmasına engel olacak kadar idrar yolunun tıkanmasıdır. Üretra idrarın mesaneden dışarı atılmasını sağlamakla görevli iki ucu açık tüp şeklinde bölümdür. İdrar, idrar kesesinde birikir ve üretra vasıtası ile dışarı atılır. Ancak bazı sebeplerden ötürü üretrada darlık meydana gelmektedir. Bunların başlıcaları; travmalar, bazı iltihaplı hastalıklar ya da yanlış ameliyatlar olabilmektedir. Sıkıntılı bir durum olan üretra darlığı erken fark edilirse gelecek dönem için sıkıntı bırakabilecek sonuçlar oluşmaz. Peki nedir belirtiler?

Üretra darlığı belirtileri nelerdir?

İdrar yapma hissi özellikle soğuk havalarda biraz daha artmaktadır. Örneğin tuvalet yaptınız ve soğuk havada dışarı çıktınız. 15 dk sonra yine idrarınız geldi. Bu durum belki normal sayılabilir. Ancak üretra darlığında durum maalesef böyle olmamaktadır. Üretra darlığında, idrar yaparken zorlanma ve yanma, idrarı tam olarak yapamama hissi, idrar kaçırma ya da idrar ve meni içerisinde kan görülmesi oluşan belirtilerdir. Ayrıca vajina ve peniste hassasiyet ve kızarıklık meydana gelmektedir. Bu durumları yaşadığınız anda vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız. Tam teşhis koyabilmek için doktor testler yapacaktır. Üroflovmetri adı verilen alet yardımı ile bilgisayar kontrolünde işeme miktarı izlenmektedir. Aynı zamanda idrar kültürü, cinsel yolla bulaşabilen hastalıklar ve detaylı idrar analizi yapılmaktadır. Daralma olan bölgeyi tespit etmek için ilaçlı idrar kanalı görüntülemesi yapılmaktadır. Bundan sonra tedavi aşaması gelmektedir.

Tedavi

Üretra darlığında, daralan bölgenin genişletilmesi için endoskopik ameliyat yapılmaktadır. Operasyon sonrasında 6 hafta süre ile sonda takılı kalması gerekebilmektedir. İleri olmayan daralmalar için kapalı ameliyat tercih edilmektedir. Bu operasyonda ucunda kamera ve ışık olan cihazlar ile idrar kanalından girilerek darlığın olduğu noktanın tespiti ve soğuk bıçak ile kesilmesi olmaktadır. Operasyon yarım saat ve bir saat arası sürede yapılmakta ve sonrasında sonda takılarak hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir. Bunların dışında üretral stentler kullanılmaktadır. Bu stentler çıkarılabilir ve kalıcı formda ikiye ayrılmaktadır. İdrar yerleştirilen genişleyen bu parça ile amaç idrarın geçişini sağlayacak bir kanal oluşturmaktır. Üretra darlığının gelecekte daha ciddi sorunlara yol açmasını engellemek için şüphe duyduğunuz belirtiler olduğu anda doktora başvurmalısınız. Şimdiden geçmiş olsun.
" } ] }