{ "title": "Üreter", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/ureter-517.jpg", "date": "20.01.2024 17:11:54", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Üreter, idrarı böbreklerden idrar torbasına taşıyan yapıdır. İdrar borusu olarak da adlandırılmaktadır. Ortalama 25-35 cm uzunluğunda üreter, kaslı yapısı sayesinde peristaltizm hareketleri ile idrarı ileriye doğru itebilmektedirler. Üreterin 3 bölümünde darlık bulunmaktadır. Birinci darlık başlangıç noktasında, ikincisi linea terminalisi çaprazladığı bölgede ve üçüncü darlık ise idrar kesesine girdiği noktadadır. Üreterin en dar kısmı burasıdır. Üreter üç tabakadan oluşmaktadır. En dışta bulunan tabakaya “Adventisia” adı verilmektedir. Bunun hemen iç tarafında bulunan tabaka ise “kas” tabakasıdır. Kas tabakasının iç kısmında ise “Mukoza” tabakası yer almaktadır. Üreterin normalden daha dar olduğu durumlarda mevcuttur. Bu durumlarda görevini tam olarak yerine getirememektedir.

Üreter rahatsızlıkları

Üreter darlık: Üreter darlık erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir. Bunun en büyük nedeni erkek üreter sistemin kadına göre daha uzun olmasıdır. Kadınlarda üreter daralma hormonlara bağlı olmaktadır. Erkekte ise ya genetik ya da sonradan bir etki ile ortaya çıkmaktadır. Sonradan oluşuma neden olan en büyük sebep düzgün tedavi edilmemiş cinsel hastalıklardır. Bunun dışında kazalar, yaşlı erkeklerde düzgün takılmamış sondalar ya da zor geçirilmiş prostat ameliyatları sonrası oluşmaktadır. Darlığın belirtileri arasında ince şekilde idrar yapma ve idrarını tamamlayamamış olma hissi bulunmaktadır. Bu durumda hemen doktora başvurmalısınız. Üreflowmetri testi ile tam teşhis koyulacaktır. Üreter daralma zamanında tedavi edilmez ise böbrek fonksiyonlarını dahi etkileyebilecek sıkıntılar ortaya çıkarabilmektedir. Bu duruma gelince kişi diyaliz hastası olmaktadır.

Üreter taşı: Üreter taşı kendiliğinden bu bölgede oluşan bir taş değildir. Üreter kanala düşen taşlar genellikle kalsiyum oksalat yapıdadır. Bu taşlar az önce bahsettiğimiz üreter yapının dar bölgelerinde takılırlar. Ancak taşın takılabilmesi için 2mm çapından daha büyük olması gerekmektedir. Takılıp kalan taşlar yüzünden yine en çok hasar böbreğe gelmektedir. Tıkanma idrarın hiç geçemeyeceği dereceye gelirse böbrekte ciddi hasarlar meydana gelebilmektedir. Tıkanma sonrasında 24 saat içerisinde böbrekte işlev bozukluğu ortaya çıkar. 3 hafta süren tam tıkanmalarda ise böbrek artık çürümeye başlar. Taşın üreterden kendiliğinden atılması büyüklüğüne ve bulunduğu konuma bağlıdır. 2-3 mm'den düşük taşlar fark edilmeden kendiliğinden düşer. Büyük üreter taşları düşerken kıvrandırıcı ve çok sancılı bir şekilde etki gösterir. Üreterin alt kısmında oluşan taşlar kasıklarda ağrıya neden olmaktadır. Ağrı erkekte bulunduğu taraftaki testise ve penis ucunda ağrı yapar. Kadında ise cinsel organda dış dudaklarda etki gösterir. Üreter taşı düşerken gözle görülebilen kanamaya neden olabilmektedir. Üreter taşları idrar yolu enfeksiyonlarına da sebep olabilmektedir.
" } ] }