{ "title": "Üreter Taşı", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/ureter-tasi-7275.jpg", "date": "21.01.2024 11:23:58", "author": "Gamze Şimşek", "article": [ { "article": "
Üreter Taşı, idrar yoluna gelmiş olan böbrek taşları olarak bilinir. Bu taşlar böbrekte bulunan taşın düşmesi sonucu oluşmaktadır. Böbrek içinde var olan taşlar her zaman için aynı yerde durmamaktadır ve sürekli yer değiştirmektedir ve bu yer değiştirmenin sonucunda taş idrar yoluna gelmişse üreter taşları oluşmaktadır. İdrar yolunda üreter taşı mevcut durumdaysa bu durum kişilerde birtakım şikâyetlere neden olmaktadır. Kişiler idrar yapma anında yanma ve ağrı hissi duyar. Üreter taşı hareket ettiği zaman kişilerde ağrı oluşur. Taş hareket etmişse idrar esnasında kanda gelebilmektedir. Çünkü üreter taşı hareket ettiği zaman çevresinde yer alan dokular zarar görebilir. Kanamada bu olayın sonucunda oluşmaktadır. Üreter taşı idrarda tıkanmalara yol açmaktadır. Kişiler bu tıkanmadan dolayı idrarlarını yaparken zorlanmaktadırlar. İdrarın kesik olarak gelmesi veya hiç gelmemesi söz konusu olabilir. Üreter taşları tek böbrekten düştüğü gibi iki böbrekten de düşebilir.

Üreter taşı neden oluşur?

Bu rahatsızlık ilkel çağlardan beri görüldüğü söylenebilir. Fakat son zamanlarda bu rahatsızlığın görüldüğü insan sayısı fazlalaşmaktadır. Bu rahatsızlığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte sebebi genetik faktörler ve az sıvı tüketimi olarak kabul edilebilir. Sıvı tüketiminin üreter taşlarının dışarı atılmasında önemli bir rolü vardır. Üreter taşlarının tedavisinde sıvı tüketilmesi oldukça önemlidir. Eğer üreter taşları küçükse ve idrarla dışarı atılacaksa sıvı tüketimi mecburi hale gelmektedir.

Üreter Taşı Belirtileri Nelerdir?

Üreter taşları hiçbir bulgu vermeden oluşabileceği gibi bazen ciddi bulgularda oluşabilmektedir. En sık görülen bulgu yan ağrısı veya karın, kasık ağrılarıdır. Bu ağrı bazen çok şiddetli olabilmekle birlikte bazen de rahatsızlık vermeyen hafif ağrılar şeklinde görülebilmektedir. İdrarda görülen kan bazen gözle görülebilecek boyutlarda oluşurken bazen de sadece mikroskobik incelemede görülür. Kişilerde bulantı, kusma ile idrar yapmada zorluk görülebilir.

Üreter Taşı Tedavisi Nasıl Olur?

Üreter taşlarının çoğu kendiliğinden düşme eğilimindedirler. Tüm idrar yolu taşlarının yaklaşık olarak %70-80'i kendiliğinden veya ilaç tedavisi uygulanarak düşmektedir. Taşın düşmesini etkileyen en önemli faktör taşın büyüklüğüdür. 5 mm'nin altında olan taşlar kendiliğinden düşmektedir. Taşların şekli ve idrar yolundaki yerleşimi de düşmeyi etkiler. Üreter taşları tedavisinde kendiliğinden düşme, ESWL (Taş kırma), endoskopik (Kapalı) veya açık cerrahi yöntemler tercih edilir. Bu tedavilerden hangilerinin seçileceği taşın büyükleğine, yerine ve idrar kanalları ile böbreklerin durumuna göre belirlenir.

" } ] }