{ "title": "Sol Üreter Taşı", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/sol-ureter-tasi-296.jpg", "date": "21.01.2024 02:22:58", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Sol Üreter Taşı, Üreter taşı genellikle böbreğin içinde oluşarak böbrek ve idrar kesesinin birleştiği yerde üreter dediğimiz idrar kanalı içerisine düşen taşlara denir. Doğrudan yani direk üreter kanalı içerisinde taş oluşumu çok nadir görülen bir durumdur. Sol üreter taşı, üreter divertikülü' dür. Sol üreter divertikülü çok nadir görülen bir hastalıktır. Durum hakkında birçok teori ileri sürülmesine rağmen etiyolojisi tam olarak bilinmemektedir. Edeinsel ve konjenital olabilmektedir. Üreter içerisinde taş oluşumunun nedenlerinin başında, üreterosel, üreter darlığı, ektopik üreter ve üreter tümörü gibi durumlar oluştuğunda varlığını göstermektedir. Ayrıca ameliyat sonrası üreter içinden geçen ve erimeden kalmış olan dikiş iplikleri de üreter taşı olmasına neden olabilmektedir.

Öncelikle hem sağ hem de solda üreter taşı olma olasılığı aynıdır. Üreter taşlarının birçoğunun yapısı kalsiyum oksalat'tır. Böbrek organlarından üreter içerisine düşen taşların üreter sisteminin belirli bölümlerinde takılarak kalma ihtimali vardır. Üreter sisteme takılan taşlar idrar yapımında sorunlara yol açmaktadır. Üreter sistemin kendi içerisinde dar bir yapıya sahip olduğu üç adet bölümü vardır. Üreter taşları da genellikle bu üç bölümde tıkanıklığa sebep olmaktadır. Taşın üretra içerisinde takılarak kalabilmesi için ortalama taşın büyüklüğünün 2 mm kadar büyüme göstermiş olması gerekmektedir. Bu boyuttan daha küçük olan taşlar idrar yolu ile atıklar ile atılabilmektedir.

Sol üreter taşı gibi taşları genellikle üretradan ziyade böbreğe zarar veren taşlarıdır. Eğer ki taşlar idrarın hiç geçemeyeceği şekilde bir tıkanmaya neden olmuş ise bu durum son derece hasta için ciddiyet arz etmektedir. Özellikle doktorların çalışmaları tam tıkanıklık vakıalarında ilk 24 saatte böbreğin bozulmasına neden olabilmektedir. Bu durum iki hafta kadar devam ettiği takdirde ise böbrek organları geri döndürülemeyecek işlev bozuklukları ile karşı karşıya kalabilmektedir. Üç haftayı geçen tıkanıklık vakıalarında ise böbrek çürümeye gider ve geri dönüşü imkânsızdır. Sol üreter taşları diverkülit belirtileri meydana getirmektedir. Alt uç kısımlarda meydana gelen taşlar testis torsiyonu veya epididimit gibi durumlara neden olabilmektedir. Bu durum kadınlarda ise tıpkı adet sancısı gibi belirtiler verirken aynı zamanda da over kisti rüptürü veya torsiyonu ve pelvik enflamatuvar hastalıkları ile karışabilmektedir. Sol üreter taşının belirtileri bunlar gibi hastalıklar ile benzerlik göstermesinden ötürü mutlak suretle hepsinin gidilen doktor tarafından bakılıp kontrol edilmesi gerekmektedir.

Sol üreter taşı yapısı

Dışa doğru kese halinde bir genişlemeye neden olur. İçerisine gereken bilgisayarlı tomografi gibi testler ile bakıldığında taş olduğu tespit edilebilmektedir. Ardından da taşın tedavisine yönelik, sol üreter orifisi, üreteral balonlarla dilate edilerek içeriye giriş yapılır ve taş kırılarak basket katater yardımı ile alınır. Daha sonra hastaya double-j katater yerleştirilerek operasyona son verilir. Sol üreter divertikülü vakıası çok esik tarihlerden günümüze kadar sadece üç adet olgu halinde görülmüştür. Ayrıca çocuklarda henüz sol üreter taşına rastlanmamıştır. Sol üreter taşı, birçok faktörel sebep ifade edilse de halen en önemli etken olarak obstrüksiyon gösterilmektedir.

Sol üreter taşı tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Sol üreter taşı tanısı, ultrasonografi, intravenöz pyelografi ve retrograde pyelografi ile teşhis edilir. Tedavisi ise 2 mm'den küçük ise ilaçla tedavi ile idrardan çıkışı sağlanır. Daha büyük ise cerrahi operasyonlar ile işlem yapılarak içeride kırılması ile idrardan çıkışı sağlanır. Sağlıkla kalın.
" } ] }