{ "title": "Renal Kolik", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/renal-kolik-4751.jpg", "date": "19.01.2024 06:01:59", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Renal Kolik, genellikle böbrek taş rahatsızlığına bağlı olarak gelişen, acil servislerde teşhis ve tedavisi yapılan, şiddetli ağrı ile kendini belli eden, sık karşılaşılan bir ürolojik durumdur. Bir kişinin tüm hayatı boyunca renal kolik atağı geçirme tehlikesi %1-10 arasıdır. Renal kolik, hastaların yaşadıkları ve insana en çok ağrı veren, zayıf düşürücü tecrübe olarak tarif edilmektedir. Hastaların birçoğunda böbrek taşı hastalığı ya da renal kolik geçirme öyküsü vardır. Ağrı tipik şekilde kosto-vertebral açıda, künt, devamlı ve kıvrandırıcı bir ağrı şeklinde hissedilir. Bu sızı sıklıkla kot altından göbeğe veya karın alt kısmına doğru yayılabilir. Şiddetli yan ağrısına, bulantı ile kusma, psikomotor ajitasyon, kosto vertebral acı hassasiyeti eşlik edebilir. Üriner taş hastalığına, idrar yolu enfeksiyonu eşlik etmedikçe ateş olmaz Üreter alt uç taşlarında hastalarda pollaküri ve aniden sıkışma duyma olabilir ve bu hastalarda sızı, labialara ve skrotuma kadar ulaşabilir.

Yan sızısının ayırıcı tanısında böbrek ile üreter taş hastalığı ilk sırada bulunurken, aynı belirti ile bulguları sergileyen pek çok hastalık bulunur. Piyelonefrit, üreteropelvik bileşke darlığı, büriner sistem hastalıkları ve üretere dışarıdan baskı yapan intestinal, jinekolojik, retroperitoneal ile vasküler patolojiler de benzer tabloyu sergileyebilir. Taşa bağlı akut obstruksiyon neticesi oluşan kolik ağrı, devamlı olur, pozisyon ile değişmez, ağrı şiddeti artıp azalmaz. Öbür sebeplere bağlı ağrılar böbrek kapsülünün gerilmesi ile oluşur. Bu hastalarda tablo, renal kolik kadar şiddetli değildir.

Renal KolikPatofizyoloji: Üreteral obstruksiyon sonrasında intraluminal basınç artışı, mukozada sonlanan sinir ucunu gererek uyarır ve böylece kolik ağrıya neden olur.

Tanı: Renal kolik olduğu düşünülen hastalarda iyi bir anamnez alınıp detaylı fiziksel muayene yapıldıktan sonra görüntüleme metotlarına başvurulur.

Renal KolikFizik muayene: Tipik renal kolik sızısı belde sebat eden ve kasığa kadar uzanan bir ağrıdır. Üreter üst uç taşlarında ağrı aynı tarafın testisine yayılabilir. Sağ üreter taşlarında apandisit, orta üreter taşlarında klinik, sol üreter taşlarında ise divetikülit ile karışabilir.

Renal KolikGörüntüleme Yöntemleri Nelerdir?
Renal KolikTedavisi: Tedavi temel şekilde ağrının etkili bir biçimde giderilip, kontrol altına alınması ve obstruksiyonun renal fonksiyon kaybına sebep olmadan giderilmeyi amaçlamaktadır. Bilhassa soliter böbrekli hastalarda ya da bilateral üriner obstrüksiyona ile anüriye neden olan açan taşlar acil dekompresyon gerektir.

Alternatif Tıp: bu hastalıkta alternatif tedavi metotları da uygulanmaktadır. Akupunktur, renal kolik tedavisi için Çin'de sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Transkütan elektrik sinir stimülasyonu ile subkütan paravertabral kısmi anestezik ajan enjeksiyonu benzeri metotların da etkili olduğunu bildiren çalışmalar bulunmaktadır.

Tıbbi tedaviye rağmen ağrısı kontrol edilemeyen, obstruksiyona sebep olup, renal işlevlerin bozulduğu durumlar için, acil drenaj endoskopik üreteral stent yerleştirilme veya perkütan nefrostomiyle sağlanır.
" } ] }