{ "title": "Lazerle Böbrek Taşı Kırma", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/lazerle-bobrek-tasi-kirma.jpg", "date": "20.01.2024 06:35:11", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Lazerle Böbrek Taşı Kırma, Lazerle böbrek taşı kırma, günümüzde ilerleyen tıp ile böbrek taşı olan hastalarda en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Lazerle böbrek taşı kırma, işlem önceliğiyle açıklanacak olursak; ilk olarak böbreğin bulunduğu kısımdan 1 cm'ye kadar delme işlemi gerçekleştirilir. Sonrasında delinen bu yerden kablo şeklinde ve önünde kamera olan bir cihaz gönderilir. Sonrasında bu cihazın önündeki kamera yardımıyla böbreklere kadar giden cihaz taşlara sabitlenir. Sabitlenen bu cihazın içinden lazer diye tabir ettiğimiz diğer cihaz, kablonun içinden ve önceden gönderilerek açmış olduğu kanaldan gönderilir. Gönderilen bu lazer, sabitlendiği için sadece taşlara ışınlar gönderir. Taşlarda şok etkisi yaratarak taşları çok ufak hale getirene kadar devam eder. Bu şekilde lazerle ufalanan taşlar bir nevi kum halini alarak lazerle böbrek taşı kırma işlemi gerçekleşir. Sonrasında kum şeklini alan bu taşlar idrar yoluyla vücuttan atılır ve taşlardan kurtulmuş olursunuz.

Lazerle taş kırma bu kadar basit görünse de böbreklerinde taş olan hastalarda başarı oranı oldukça yüksektir. Fakat maliyetinin yüksekliğinden dolayı çoğu hastalar uygulayamamaktadır. Maliyeti uygun olduğu takdirde çok daha fazla uygulanması söz konusu olabilir. Lazerle böbreklerde taş kırmanın tarihçesi 1960'lı yıllara kadar gidilmektedir. Fakat başarısız sonuçlar alınmıştır. Bundan dolayı lazerle böbrek tedavisi çoğu ülkelerde yasaklanmıştır. Bu yıllarda gerçekleşen lazerle böbrek taşı kırma operasyonlarında, çok fazla başarısız sonuçların alınmasının nedeni gönderilen lazerin böbrek taşı yerine diğer organlara zarar vermesinden dolayıdır. Çünkü önden gönderilen kameranın teknolojik gelişimi günümüzdeki kadar ileri düzeyde değildi. Bundan dolayı hastalarda çok ciddi rahatsızlıklara neden olmaktaydı. Ama günümüzde kullanılan lazerle böbrek taşı kırma yöntemi, teknolojinin ve tıbbın ilerlemesi ile çok başarılı sonuçlar alarak en çok tercih edilen tedavi yöntemidir. Başarı oranı ise yüzde doksanlara kadar çıkmaktadır.

Burada dikkat etmeniz gereken tek bir husus vardır

Lazerle böbrek taşı kırdırmayı düşünüyorsanız, operasyonu yapacak olan Uzman hekimi iyi seçmelisiniz. Çünkü yapılan operasyon bir nevi kapalı ameliyattır. Lazerin başka organlara zarar vermemesi için Uzman hekimin çok dikkat etmesi ve böbrek taşlarını kırmak için gönderdiği lazeri çok iyi bir şekilde sabitlemelidir. Ayrıntı ve dikkat gerektiren bir operasyondur. Aksi takdirde kapalı ameliyat olduğu için cerrahi müdahale için geç kalınmış olabilir. Bundan dolayı seçilecek hekimin başarı yönünden özgeçmişini iyi araştırmanızda fayda vardır. Evet lazerle böbrek taşı kırma operasyonun geçmişi ve uygulama şeklini inceledikten sonra, böbreklerde lazerle taş kırma, sonrası toparlanma ve tedavinin gerçekleşme süresini inceleyecek olursak; lazerle böbrek taşı kırma işlemi gerçekleştikten sonra maksimum bi kaç gün içinde taburcu olursunuz. Lazerle böbrek taşı kırma işlemi sonrasında sizin dört beş kadar idrar yapmanız beklenir. Operasyon sonrasında ufalanan bu taşlar idrar yoluyla çıkacağından doktor kontrolünde izlenmektesinizdir. Hastanede taburcu olduktan sonra toparlanmanız ve tekrardan eski hayatınıza dönmeniz bir haftayı bulmaz. İyileşme süresinin bu kadar kısa olma sebebi, lazerle böbrek taşı kırma operasyonunun kapalı bir ameliyat olma ve çok bir cerrahi işleme maruz kalmadığınızdan dolayı çok kısa sürede iyileşirsiniz ve hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
" } ] }