{ "title": "Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/kronik-bobrek-yetmezligi-evreleri.jpg", "date": "21.01.2024 16:34:34", "author": "kaan ketenci", "article": [ { "article": "Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri, Böbrek yetmezliği, böbreğin işlevinin yerine getirememesi veya kapasitesinin altında yerine getirmesidir. Böbrek yetmezliği, bir anda oluşabileceği gibi, uzun bir sürede gelişen bir durum da olabilir.

Kronik Böbrek Yetmezliği Nedir?

Kronik kelimesi, gerçekleşmesi belirli bir süreç içeren, uzun sürede gelişen ve kalıcı olan anlamına gelir. Dolayısıyla Kronik Böbrek Yetmezliği de böbreğin fonksiyonlarının kalıcı olarak bozulması anlamına gelir. Böbrek aşamalı olarak işlevini kaybeder. Diğer böbrek yetmezliği türü olan ' Akut Böbrek Yetmezliği' ile farklılığı buradadır. Akut Böbrek Yetmezliğinde böbrek aniden bozulurken ve tedavi şansı mümkün iken, kronik böbrek yetmezliğinde ise hastalık tam tersine gelişir. Kronik Böbrek Yetmezliğinde tedavi şansı yoktur. Tedavi şansı yoktur, fakat hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak mümkündür. Kronik Böbrek Yetmezliği birtakım evreler geçirerek hastalığı son aşamaya getirir, son aşamadan sonra ise diyaliz veya organ nakli uygulanmaktadır.

Kronik Böbrek Yetmezliğinin Evreleri

Kronik Böbrek Yetmezliği 5 evreye ayrılmıştır. 1 ve 4. Evreler arasında, böbreğin fonksiyonlarını koruması amaçlanır, böbreğin kanı süzme görevinin yerine getirmesi temel durumdur. 5. Evrede ise böbrek işlevini yitirdiğinden, diyaliz veya nakil gibi seçenekler düşünülebilir.

Öncelikle, böbrek işlevinin azaldığı idrar atımından ve idrar testlerinden anlaşılabilir. Bu ilk durumdan sonra, birincil koruma yöntemi uygulanır. Daha sonra hastalığın ilerlemesiyle yukarıda bahsedilen 1-4 evreler başlar. Bu evrelerde asıl amaç böbreğin çalışmasını sağlamak, işlevinin yitirmesini önlemektir.

5. Evreden sonra bitiş safhası denilen evre başlar. Bu durumda böbrek işlevi kalıcı olarak hasarlıdır, böbrekler kapasitesinin sadece %10'unu kullanabilir. Hasta bu aşamadan sonra nakil listesine alınır ve diyaliz tedavisi başlanır.

5. Evreden sonra gerçekleşen bitiş safhasına 'üremi' adı verilir. 5. Evreden sonra diyaliz ve nakil tedavi seçenekleri düşünülmediği takdirde hastalık ölümcüldür. Böbrekler kanı süzmek haricinde, asit baz dengesi sağlama, hormon salgılama gibi hayati görevler üstlenir. Bunlar 5. Evreden sonra böbrek tarafından gerçekleştirilemediğinden, tedavi sağlanmazsa hasta yaşamını kaybeder.
" } ] }