{ "title": "Gebelikte Böbrek Genişlemesi", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/gebelikte-bobrek-genislemesi.jpg", "date": "20.01.2024 00:35:18", "author": "ayşe can yağmur", "article": [ { "article": "Gebelikte böbrek genişlemesi, tıp dilinde hidronefroz olarak tabir edilir. Gebelikte böbrek büyümesi anne adaylarında sıklıkla görülebilen bir rahatsızlıktır. Özelikle sağ böbrekte görülse de her iki böbrekte ya da sol böbrekte de büyüme, genişleme görülebilmektedir.

Gebelikte Böbrek Genişlemesi Nedir, Niçin Oluşur?

Hormonal değişimler sebebiyle gebelerde bir miktar böbrek büyümesi oluşması normal kabul edilir. Bu durum anne adayı için bir rahatsızlık ve ağrı doğurmaz. Ancak ilerlemiş durumlarda ve böbrek büyüme oranını yüksek olması durumunda ciddiye alınması gereken bir konudur. Gebelik döneminde böbrek ağrısı şikâyetlerinin baş göstermesi durumunda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Uzmanlar, ultrason ile böbrek büyümelerini ve oranlarını kolaylıkla belirleyebilirler.

Gebelikte böbrek genişlemesi, anne adayının böbreklerine giden kan akımının, normal zamana oranla yaklaşık %30- 50 oranında artması sebebiyle gözlenir ve genellikle doğumdan en geç bir iki ay içinde düzelecektir.

Bunun dışında idrar yolları enfeksiyonu ya da darlığı gibi etmenlerden dolayı yaşanan böbrek büyümelerinde böğür ve bel kısmında şiddetli ağrı, bulantı, kusma gibi şikâyetler oluşacaktır. Gebelik döneminde, vücut aşırı su ihtiyacı duyar, vücudun bu su ihtiyacını karşılamaması durumunda böbreklerde büyüme, genişleme oluşması kaçınılmazdır.

Gebelikte Böbrek Genişlemesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Herhangi bir nedenle gebelikte böbrek genişlemesi yaşayan kişilerin, bol su tüketmesi, devamlı doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Öte yandan özellikle yatarken, büyüyen böbreğin olduğu tarafa yatmamak da böbrek üzerinde oluşan baskının artmaması açısından önemlidir. Bu tarz normal kabul edilen böbrek büyümeleri tek başına sezaryen doğumu gerektirmez, normal doğum yapılabilir.

Şayet böbreklerde aşırı büyüme varsa ve bu durum idrar kanalının darlığı sebebiyle meydana geliyorsa, üroloji uzmanları tarafından idrar kanalına katater, ince tel şeklinde boru, stent takılır ki, böbrek üzerindeki baskı azalsın ve idrar rahatlıkla dışarı atılabilsin.
" } ] }