{ "title": "Böbrekte Protein Kaçağı Tedavisi", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrekte-protein-kacagi(1).jpg", "date": "21.01.2024 00:25:41", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Böbrekte protein kaçağı tedavisi, böbrekte protein kaçağı proteinüri ya da mikroalbuminüri, idrar örneklerinde protein oranının normal seviyelerinin üzerinde olması durumudur. Protein miktarının belirlenmesi amacıyla idrar tahlili yapılmalı ve bazı maddelerin incelenmesi gerekir. Normal idrardaki kalitatif şeklinde protein oranı negatif halde olmalıdır. 24 saatlik olan idrarda 1-14 mg / dl oranında protein bulunabilir. Bu değerlerin üzerinde protein olursa, bu patolojik şeklinde kabul edilir. Sabah ilk idrarda proteine bakılmalıdır. Sağlıklı bir kişi idrarla birlikte çıkardığı proteinin yaklaşık 10-15 mg kadarı albümindir. Kalan bölümü de farklı plazma proteini ile renal hücrelerden köken almış glikoproteinlerden oluşur. Ateşli hastalıklar, egzersiz yapılması ya da ağır dehidrasyon olması böbrek hastalığı bulunmayan kişilerde proteinüri sebebi olabilir.

Böbrekte protein kaçağına olmasına neden olan etkenler arasında böbrek enfeksiyonları, nefrit, şeker hastalığı, gebelik toksemisi, ağır anemi ve şok, konjestij kalp yetmezliği, yanlış kan transfüzyonu, renal ven trombozu, bazı karaciğer hastalıkları, prostat, üreterler, üretra taşları gibi sorunlar bulunur. Hastalarda sık idrara çıkma, idrarın rengi, kokusu ve miktarı değerlendirilmelidir. Bunun yanında yüksek kan basıncı, kemik ağrıları, nefes ağrısı, idrarda protein olması, konsantrasyon azlığı, iştahsızlık, kandaki üre ve kreatinin değerlerine de bakılmalıdır. Böbrekte protein kaçağı erken aşamada fazla bulgu vermediğinden, tedavi edilmesi için bunlara özen gösterilmelidir. Belirli aralıklarla yapılan tetkikler sırasında kanda ve idrarda böbreklerle alakalı değerlere de bakılmalıdır. Alınacak bu önlem bile böbrekte protein kaçağının erken aşamada belirlenmesini ve tedavi edilmesini sağlar. Bu sayede böbrek yetmezliğine kadar gidecek süreçte engellenmiş olur.

Yapılan idrar tahlili sırasında protein belirlenmişse, başka tetkiklerde yapılabilir. Tedavide öncelikle kan şekeri damarları bozduğundan kontrol altına alınması gerekir. Kanda bulunan fosfat, oksalat kristalleri idrarda fazla doymuş halde olabilir. Bu durumda idrar bunları eritemez ve tıkanıklıklar oluşur. Bunlar ve tansiyon böbreklere basınç yapar ve sonuçta böbrekte yapısal bozukluk ortaya çıkar. Buna neden olmadan bazı önlemler alınır. Hastaya doktor kontrolünde uygun diyet programı hazırlanır. Bu sayede sıvı ve elektrolit dengesi sağlanmış olur. Eğer kansızlık varsa, buna yönelik tedavi de uygulanır. İleri aşamalarda hastalara diyaliz ve böbrek nakli yapılması gerekebilir.
" } ] }