{ "title": "Böbrekte Kortikal Kist", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrekte-kortikal-kist.jpg", "date": "22.01.2024 00:01:34", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Böbrekte kortikal kist, Böbreklerde çok sıkça rastlanan bir kist çeşididir. Böbrekte, renal korteks denilen yerde bulunduğu için kortikal kist diye adlandırılmıştır. Böbrek yapısının dış kısmına doğru büyüme eğilimi gösteren sıvı dolu bir kesecik şeklindedir. Sadece bir kese bulunacak diye bir şey söz konusu değildir. Bazı durumlarda birden fazla kesecik bulunmaktadır. Bu kesecikler yalnız bir böbrekte seyredilebileceği gibi iki böbrekte de seyredilme ihtimali bulunmaktadır. Basit kist türleridir. Anne karnında böbreğin gelişmesine olanak sağlayan kanalların kalıntılarından oluşmaktadır. Erken teşhis her rahatsızlıkta olduğu gibi bu rahatsızlıkta da büyük önem arz etmektedir. Kortikal kistin nedenlerini ve belirtilerini tespit etmek, tedavi süreci bakımından yararlı olacaktır.

Böbrekte Kortikal Kist Belirtileri Nelerdir?

Kortikal kist çeşidinin boyutu tedavi aşamasında büyük önem arz etmektedir. Küçük olan kistler ciddi problemlere neden olmadığı için bir belirti göstermez ancak başka bir rahatsızlık için yapılan rutin kontroller de fark edilir. Kist büyüme eğilimi gösterip kendini hissettirdiği anda kişi yan kısımlarında veya sırt kısmında çoğu kez aşağıya doğru ilerleyen bir ağrı hissi görülmeye başlar. Bu ağrı net bir şekilde kendini göstermez donuk bir şekilde hissedilir. Kendini iyice hissettirecek kadar büyüme boyutuna ulaşınca el yardımı ile karın bölgesi incelendiğinde kistin el ile hissedilebilir hale geldiği fark edilecektir. Ayrıca idrar yaparken gelen idrarda kan ve baloncuk fark edilebilecektir. Aynı zamanda tansiyonda yükselme eğilimi göstermektedir. Bu kist basıyla ağrı hissi yapıyorsa, böbrek taşları varsa ve yüksek tansiyonla seyrediyorsa cerrahi işlem uygulamasıyla kistin içindeki sıvının boşaltılması gerekmektedir.

Böbrekte Kortikal Kistin Sebepleri Nelerdir?

Böbrekte kortikal kist saptanmasının kesin bir nedeni yoktur. Birkaç sebep ortaya atılmasına rağmen kesin olarak bir sebep tespit edilmemiştir. Enfeksiyon kapmak, yaralanmadan dolayı böbreğin hasar alması ya da genetik faktörlerden dolayı kist kendini göstermiş olabilmektedir. Bilimsel araştırmalara göre erkeklerde bayanlara oranla daha fazla görülmektedir. Ayrıca yaşın ilerlemesi durumunda bu kistin de görülme sıklığı artmaktadır. Elli yaşın üzerindeki bireylerde %50 civarında bir ya da daha fazla kortikal böbrek kisti görülmektedir. Bu kistlerin %10'u tek yönlü ve genellikle bir tanedir.

Böbrekte Kortikal Kist Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu kistin tedavisinin birçok yöntemi vardır. Bu tedavi yollarının kimi tek başına hastalığın giderilmesinde etkin iken, kimisi de alternatif yöntemlerle ile uygulandığı takdirde sonuç vermektedir. Eğer oluşan kist belirti göstermeyecek şekilde küçükse, 6-12 ayda bir kontrollerinizi yaptırmanız gerektirmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisi önerilen ilaçlar kistin iyileşmesine yönelik olmayıp şikâyetlerin ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Uzman doktor tedavi amaçlı antibiyotik ya da ağrı kesiciler önerebilmektedir. Tedavinin diğer bir yöntemi de kist delinerek yani içine iğne batırılarak içindeki sıvının dışarı atılmasıdır. Tekrar büyümesini engellemek amaçlı içine alkol enjekte edilmektedir. Fakat bu kesin bir çözüm değildir kistin içi tekrar sıvı ile dolabilmektedir. Bu sebepten ötürü alkol enjekte etme işlemi sıklıkla tekrar edilmelidir. Bu rahatsızlıkta uygulanan diğer bir yöntem de laparoskopik soyma işlemidir. Bu operasyon ciddi bir prosedür içermekte olup, kistin açılarak iki uç kısmının yakılması ile uygulanmaktadır. Bir gece hastanede gözetim altında istirahat şarttır. Ayrıca tedavi esnasında ve sonrasında böbreklerin tam olarak temizlenebilmesi için 3 litre kadar su tüketimi gerçekleştirilmelidir.

Böbrekte Kortikal Kistin Doğal Yollardan Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doğal gıda ve tedavi yöntemleri ile böbreklerde oluşan kortikal kist iyileşme eğilimi göstermektedir. Fakat ilaçla tedaviye göre daha uzun vadede sonuç vermektedir. Çin ilaçları da bir tedavi yöntemi olarak tercih edilmektedir. Bu doğal tedavi yöntemi küçük paketlere konulan ilaçlar böbrek üzerine alınarak, deri üzerinden hafif hafif emilip kisti ufaltması hedeflenmektedir. Bu tedavi yöntemi birkaç kez uygulanmayı gerektirmektedir. Aynı zamanda cerrahi işlem tercih etmeyen hastalarca ve özellikle yaşlılar tarafından doğal olmasıyla tercih edilmektedir.

Kortikal Kistte Beslenme ve Hayat Tarzı Değişikliği

Böbrekte kortikal kist tespit edildiği andan itibaren yeme alışkanlığı düzenlenmelidir. Çünkü beslenme alışkanlığı kistin vücutta tutunmasına ve tekrar nüksetmesine neden olabilmektedir. Özellikle aşırı baharatlı ve yağlı gıdalardan, uyarma özelliği tespit edilen kahveden, soda vb. Gazlı içeceklerden ve doğal olmayan kimyasal işlem görmüş gıdalardan olabildiğince kaçınılmalıdır. Kötü alışkanlıklardan yani sigara ve alkolden böbrekteki kortikal kisti tetiklediği için kesinlikle uzak durulmalıdır. Ayrıca böbreklerdeki kortikal kist tansiyonun yükselmesine neden olduğu için, sodyumlu gıda alımı azaltılarak bu rahatsızlığın ilerlemesine dur denilmiş olur. Sodyum bakımından daha düşük yeme alışkanlığı, böbrekteki baskı hissini azaltarak kortikal kistin daha fazla küçülmesine yardımcı olur.
" } ] }