{ "title": "Böbrekte Kitle", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrekte-kitle.jpg", "date": "21.01.2024 01:01:47", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Böbrekte Kitle, Böbrek, insan vücudunda en başta vücudun sıvı dengesinin sağlanmasını ve aynı zamanda vücudun kan basıncının ayarlanmasında görev yapan bir organdır. Böbreklerin görevlerini yapmaması durumunda çok büyük problemler meydana gelerek kişide birçok kısıtlamaya neden olmaktadır. Böbreklerde birçok hastalık meydana gelmektedir. Bu hastalıkların en başında böbrekte kitle sorunları gelmektedir. Böbrekte kitle, iyi huylu ve kötü huylu kitle olmak üzere iki şekilde görülmektedir. Bunlar içerisinde böbrekler üzerinde görülen en büyük sorun basit böbrek kistleridir. Bu kistler birçok kişide görülen ve kitlenin durumuna göre bazı tedavi yöntemleri ile tedavi edilmektedir. İyi huylu olarak değerlendirilen kitleler kanserle çok farklı bir durumdur. Bu nedenle bu kitlelerin tedavileri çok daha kolaydır.

İyi huylu kitle: bu kitleler en çok görülen ve tehlikeli durumlar meydana getirmeyen böbrek sorunlarından biridir. Böbrekte kitle, eğer doktorlar tarafından yapılan testlere göre iyi huylu olarak değerlendiriliyorsa yapılan bazı küçük tedaviler ve gerekirse küçük cerrahi operasyonlar yardımı ile kolay bir şekilde ortadan kaldırılabilmektedir. Bu kitleler genellikle herhangi bir tehlike oluşturmadığı gii insan yaşamını çok fazla etkilemez. Sadece vücut üzerinde gösterdiği bazı belirtilerden dolayı ve böbrek üzerinde oluşturduğu baskıdan dolayı ortadan kaldırılması doktorlar tarafından önerilmektedir.

Kötü huylu kitle: Böbrekte kitle, eğer kötü huylu olarak değerlendiriliyorsa bu durum genellikle böbrek kanseri olarak da değerlendirilmektedir. Kötü huylu kitle zamanla büyüme gösteren ve böbreğin fonksiyonlarını yavaşlatan etkiler göstererek kişide çeşitli problemler meydana getirmektedir. Bu kitlelere müdahale edilmediğinde sonuç böbrek kayıplarına kadar büyüme göstermektedir. Kötü huylu kitlenin varlığı erkenden teşhis edildiğinde bu durumun kurtarılma şansı çok daha yüksektir fakat bu durum genellikle oldukça geç fark edilmektedir. Çünkü tek böbrekte görülen bu durum diğer böbreğin gerekli görevleri yapmasına herhangi bir engel teşkil etmez. Bu durumda böbrekte kitle kötü huylu olduğu için bu kitlenin diğer organlara zarar vermemesi için çoğu zaman böbrek alınmak zorunda kalınır.

Tedavisi

Bu tür kitlelerin yapılan kan testleri, idrar testleri, böbrek testleri ile kitlenin durumu belirlendikten sonra bu kitlenin iyi huylu ya da kötü huylu olduğu tespit edilir. Bu işlemden sonra hastalarda bazı ilaç tedavileri uygulanır. Bu ilaç tedavileri ile kitlelerin durumu kontrol edilir. Eğer kitlelerde olumlu gelişmeler görülürse bu tedaviye devam edilir. Fakat kitlelerde bu durumun tersine olumsuz sonuçlar görüldüğünde eğer alınabiliyorsa kitle cerrahi operasyonlar ile hastadan alınır. Fakat böbrekte kitle eğer kötü huyluysa bu durumda alınma işlemi gerçekleştirilse bile bu durum kendisini yeniden ortaya çıkarabilir. Doktorlar tarafından yapılan tedaviler bazen kişilerde yan etkiler gösterebilmektedir. Bu yan etkiler ise kişinin vücuduna göre değişiklikler gösterebilir. Örneğin hassas vücuda sahip olan kişilerde mide bulantıları bu tedavilerle birlikte görülebilir. Bu gibi tedaviler bazen kişilerde bazı yan etkiler meydana getirebilir.
" } ] }