{ "title": "Böbrekte Kist Tehlikelimidir", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-kist-tehlikelimidir.jpg", "date": "21.01.2024 07:53:30", "author": "ömür patat", "article": [ { "article": "Böbrekte kist tehlikeli midir sorusuna vücutta hangi organ olursa olsun işlevi dışında farklı her durum tehlikelidir. Böbrekteki kistte tehlikeli olup ciddi Uzman doktorlar tarafından teşhisi yapılmalı ve tedavi edilmelidir. Böbrekte çok hassasiyet isteyen bir organdır. Günümüzde birçok organda da kist meydana gelmektedir. Bu kistler ise böbreğin içinde bulunan suların tek ya da çok sayıda kesler olmasıdır.

Böbrekteki kistler böbrek içinde bulunan sıvıların küçüklü büyüklükte bir adet veya birkaç tane kesecikler şeklindedir. Bu kistler kendi aralarında da iki kısma ayrılmaktadır.

Basit Kist: Böbreğin üstünde ya da alt kısmında oluşmaktadır. Sonradan oluşmaktadır ve 5-10 cm ortalama büyüklüğe sahip olan kistlerdir. Verdiği rahatsızlık ve durum ise böbreğin süzücü görevinin tıkanması ile idrar bu kısımda birikmesiyle meydan gelen rahatsızlıktır. Kistin oluşma sebebi bu olaydan kaynaklanmaktadır. Genellikle bu rahatsızlık insanda karın bölgesinde ya da yan kısımlarda ağrılar yapmaktadır. USG ile teşhis edilmekte ve büyümediği sürece pek anlaşılmaz ve büyümesiyle de rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Kistin tespiti için ultrason şarttır. İlaçlı tedavi ile de böbreğin ne durumda olduğu böbrek filmi ile öğrenilmektedir. Tedavi yöntemi ise kist tespit edildikten sonra iltihaba sebebiyet vermektedir. Kistin büyüklüğü de tedavi için çok önemlidir. 5 cm büyüklüğünü geçtikten sonra böbrekte oluşan kist tehlikeli hale gelmekte ve tedaviye başlanmaktadır. Gelişen teknoloji ve gelişen tıp da kist iğne ile boşaltım sağlanmakta anacak kısa bir süre sonrasında tekrar eski haline gelmektedir. Tekrar etmemesi için en kesin çözüm oluşan kisti kapsülü ile yok etmekle olacaktır. Yapılacak süreç ameliyattır. Karın bölgesinin yan tarafından girilerek kamera ve aletler ile kist tespit edilerek alınmaktadır.

Polikistik Böbrek: Kalıtsal özellikler ile nesilden nesle geçer. Anne babadan evlatlara geçer. İnsanda bulunan 2 böbrekte de kistler bulunur. Kistlerden dolayı sağlam doku yıpranır. Bu rahatsızlık kist zararlı mı sorusudur bu kistler genellikle insanda böbrek yetmezliğine sebep olurlar. Polikistik böbreğin belirtileri ilk önce olarak baş ağrısı ile başlar. Sonrasında insanda kilo kaybı, hipertansiyon, idrarda kanama ve böbreklerde şiddetli ağrılar oluşur. Bu hastalığın tam olarak tedavisi yoktur. İnsan vücudunda oluşan problemlere göre tedavi yöntemi uygulanır. Bu genelde iltihap olduğu zaman tedavi edilmektedir. Diyaliz ile zaman uzatılır ve sonuç olarak kesin tedavi böbrek nakli yapılarak bu rahatsızlık sonlandırılır.

Böbrekte kist zararlı mıdır dersek açıklamalarda anlaşılacağı gibi zararlıdır. İnsan vücudunda idrar yollarında daha fazla kendini gösteren böbrek kisti ne durumda olursa olsun doktora gidilerek teşhisi yapılmalı ve doktorlar tarafından tedaviye başlanılması gerekmektedir. Böbrek yetmezliği ve kanser durumları ihmal sonucunda oluşabilecek en ciddi rahatsızlıklardır. İhmal etmemek en büyük tedavi yöntemidir. Böbrek ağrısına karşı her zaman duyarlı olmak gerekmektedir.
" } ] }