{ "title": "Böbreklere Stent Takılması", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobreklere-stent-takilmasi.jpg", "date": "20.01.2024 10:55:42", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Böbreklere Stent Takılması, Stent, cerrahi müdahale sırasında, böbreklerden mesaneye idrarın geçişinden emin olmak amacıyla üretere yerleştirilen ince içi boş olan bir tüpe verilen isimdir. Tüpü yerinde tutmak ve yerinden oynamasını engellemek için J şeklindeki kıvrımları tüpün, her iki ucunda da mevcuttur. Stent, 2- 5 mm çapında çelik bir kafese benzemesinin yanı sıra, balon işlemi ile açılmış olan damarın tekrar daralma ihtimalini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Stent damarın iç yüzeyine yerleştirilen ve çok ince metalik tellerden örülü olan silindirik bir kafes olarak anlaşılabilir ve boyutları ihtiyaca göre değişiklik gösterebilir. Stentler genellikle 2-4 mm çap ve 10-30 mm civarı uzunluğa sahip olmaktadırlar. Stentler tıkalı kalp veya böbrek damarlarına takılmaktadırlar.

Böreklere stent takılması işlemi anjiyografi işlemindeki gibi kasık veya kol atardamarı üzerinden yapılan bir işlemle ve genellikle anjiyo işlemi sırasında yapılmaktadır. Balonla açılan damarın tekrar daralması ihtimalini azaltmak, stentlerin takılmasında asıl amaçtır. Oluşmuş olan herhangi bir tıkanıklığı engelleyerek böbreklerin idrarını drene etmeye ya da hastaya eğer nihai böbrek taşı cerrahisi uygulanmışsa böbreklerin taş parçalarını mesaneye daha rahat iletmesine yaramakta olan stent, taş cerrahisi sonrası böbreğin rahatlaması veya taşın oluşturduğu doku reaksiyonunun iyileşme sürecinde kalıcı iz veya hasar bırakmamasını sağlamaktadır. Taş cerrahisi sonrası genellikle 2 hafta stent içeride kalmaktadır. Büyük böbrek taşlarında ise stentin vücutta kalma süresi, taş temizlenene kadar uzamaktadır. Gebelik döneminde ortaya çıkan sancılı ve tıkayıcı taş hastalığında da stent, doğum sonrasına kadar vücutta kalmaktadır.

Tüpün her iki ucunda da bulunan ve stentin hareket etmeden durmasını sağlayan kıvrımların alt kısmında olanı mesaneyi rahatsız ederek, mesaneyi boşaltma ihtiyacı hissettirebilmektedir. Bunun yanı sıra, bu kıvrım, idrar yapımı esnasında böbrek bölgesinde orta derecede rahatsızlığa neden olarak idrarda kan görülmesine neden olabilmektedir. Ancak, bu belirtiler hiçbir şekilde zararlı olmamaktadır ve zamanla vücut stente alışmaktadır. Bu şikâyetleri hafifletmek için basit ağrı kesiciler kullanılabilmektedir. Stentler genellikle 2 hafta içinde çıkartılmaktadır ve stent vücuttan çıkarıldığı zaman bu şikâyetler de yok olmaktadır.
" } ] }