{ "title": "Böbrek Üstü Bezi Kanseri", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-ustu-bezi-kanseri.jpg", "date": "20.01.2024 13:16:52", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Böbrek Üstü Bezi Kanseri, Böbrek üstü bezleri korteks adı verilen bir dış tabaka ve medulla adı verilen bir iç tabakadan oluşmaktadır. Adrenal bezleri kortizol, aldosteron, epinefrin ve norepinefrin hormonlarının yanı sıra, cinsiyet hormonlarını da salgılamaktadırlar. Salgılanan bu hormonları asıl görevi, kan basıncını sabit tutmak, sıvılar ile elektrolitleri dengelemek ve stres anında vücuttaki gerekli düzenlemeleri yapmaktır. Bu bezlerde meydana gelen tümörler, hiç beklemediğiniz bir anda, genellikle başka bir hastalık nedeniyle karın içinin görüntülenmesi ya da aniden ortaya çıkan yüksek kan basıncı gibi sorunların araştırılması esnasında ortaya çıkmaktadır. Bilgisayarlı Tomografi ile yapılan incelemelerde, böbrek üstü kanserine rastlama sıklığı ise yüzde 1-4.4 arasında değişmektedir.

Böbrek Üstü Bezi Kanseri Belirtileri: Böbrek üstü bezlerinde bulunan tümörlerin yaklaşık yüzde 20'si hormonal yönden aktiftir ve kitle kortizol hormonu salgıladığında hastalarda yağ dokusu dağılımı da değişmektedir. Göbek çevresinde, yüzde ve ensede toplanmaya başlayan bu yağ dokusu kanserin belirtisi olup, bu durum kan kortizol ölçümleri ve kortizol baskılama testleri ile kesinleşmektedir. Bunun yanı sıra kitle aldosteron hormonu salgılıyorsa, bu durumun kendini kontrol altına alınması zor hipertansiyon ve elektrolit bozuklukları ile gösteriyor demektir. Bunun yanı sıra, Ani ve ataklar halinde olan kan basıncı yüksekliği ve beraberinde gelen soğuk terleme, deride solukluk, aşırı kaygı, baş ağrısı, yüzde ve boyunda atağa eşlik eden kızarıklık, bulantı ve kusma, nefes darlığı gibi belirtiler de böbrek üstü kanserini işaret etmektedir.

Tedavi Süreci: Adrenal hastalıkların cerrahi tedavisinde laparoskopik cerrahi, en az cerrahi hasar, ameliyattan sonra az ağrı ve hızlı iyileşme sağlaması açısından tüm dünyada ilk adımda uygulanan cerrahi yaklaşımdır. Özellikle 6cm'den daha büyük tümörlerin tedavisinde açık cerrahi tercih edilebilmektedir. Tümör eğer 10 cm'den büyük ise laparoskopik cerrahi uygulanabilmektedir. 6cm'den küçük tümörlerde ise en iyi cerrahi tedavi yöntemi laparoskopik adrenal cerrahisi olmaktadır. Böbrek üstü kanserinin ameliyatından önce, adrenal tümörlerin mutlaka endokrinoloji hekimleri tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Gerekli hormonal değerlendirmeler ve hazırlıklar yapıldıktan sonra cerrahi tedavinin planlanması gerekmektedir. Hastanın, ameliyattan önceki akşam gece yarısından sonra hiçbir şey yememesi genel anestezi sırasında midenin boş olması açısından önemlidir. Ameliyatın ise laparoskopik açık cerrahi tecrübesi olan cerrahi ekip tarafından yapılması gerekmektedir.
" } ] }