{ "title": "Böbrek Üstü Bezi Hastalıkları Tedavisi", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-ustu-bezi-hastaliklari-tedavisi.jpg", "date": "21.01.2024 22:36:12", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Böbrek üstü bezi hastalıkları tedavisi, vücuttaki iki böbreğin üzerine yerleşen böbrek üstü bezleri baş parmak büyüklüğünde olan adrenal bezlerdir. Her birinin içi medulla, dışı ise korteks denilen iki bölümden oluşmaktadır. Böbrek üstü bezlerinin içi olan medulla bölümü adrenalin ile noradrenalin hormonlarını salgılar. Bunların salgılanması beyin ve hipofiz bezi tarafından kontrol altında tutulur. Bu iki hormon kana karıştığında kalp atım hızını ve kan basıncını arttıran etkide bulunur, vücuttaki diğer faaliyetleri etkiler. Vücuttaki duygusal ve fiziksel streslerde hormonların salgılanmasında etkili olur. Korteks denilen dış kısmından ise kortikosteroidler denilen 3 tür grup hormonlar salgılanır. Bunların arasında cinsiyet hormonları yani erkeklik hormonu androjen, dişilik hormonu östrojen bulunur. Diğerleri glukokortikoid hormonlardır. Karaciğerdeki nişastalı besin maddelerinin glikojene dönüşmesine yardımcı hormonlardır. Bu bölümde salgılanan diğer hormon mineral kortikosteroidler ise potasyum ile mineral tuzların vücuttaki kullanımını kontrol eder. Böbrek üstü bezleri böbreklerin üzerindeki üçgen şekildeki bezlerdir. Stres anında vücuttaki dengeyi korurlar. Bu yapılarda ortaya çıkan tümörler hastalarda genellikle başka bir hastalık araştırması sırasında karın içinin görüntülenmesi ya da aniden kan basıncının yükselmesi gibi belirtilerle ortaya çıkarılır. Böbrek üstü bezi hastalıkları hormonların salgılanması gibi çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir. Bunlar arasında bulunan hastalıklar Cushing sendromu ve Addison hastalığı olarak tanımlanır.

Cushing sendromu ve tedavisi nasıl yapılır?

Bu böbrek üstü bezinde dışta korteks kısmından salgılanan glukokortikoid hormonlarının aşırı miktarda kana karışmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Hormonların aşırı salgılanması adrenal bezlerde hormon üretiminin artmasından ya da başka bir hastalığı tedavisi sırasında steroid ilaçlarının yani kortizonun uzun süre kullanılmasından kaynaklanabilir. Yüzde yuvarlaklaşma, kırmızı renk, kaslarda zayıflık, ciltte çatlaklar, aşırı kıllanma, ruhsal sorunlar, şeker hastalığı, iktidarsızlık, adetten kesilme, vücutta ödem olması, çürükler olması belirgin şekilde osteoporoz etkileri gibi bazı belirtilerle kendini gösteren bir rahatsızlıktır.

Böbrek üstü bezi hastalığının tedavisi sırasında ortaya çıkan belirtilerin ilaçlar nedeniyle olduğu belirlenirse, tedavide ilaçların kesilmesine ya da dozun azaltılmasına başvurulabilir. Eğer karaciğerde, adrenal bezlerde ya da hipofizde olan tümörden hormon salgılanıyorsa, bu durumda tedavi için tümörün cerrahi olarak alınması ya da adrenal bezlerin birinde tümör varsa bezin alınmasıyla tedavi sağlanır.

Addison hastalığı ve tedavisi nasıl yapılır?

Bu böbrek üstü bezlerinde Cushing sendromundan tamamen farklı şekilde korteks bölümünde yeterince steroid hormonu üretilmediğinde oluşur. Addison hastalığı otoimmün hastalıklarında, tüberküloz ya da başka bir hastalık sonrası gelişebilir. Her yaşta kadın ve erkeği etkiler. Kişilerde kilo kaybı, iştahsızlık, bitkinlik, bilinç bulanıklığı, cilt kararması, kan şekeri düşüklüğü, cinsel istekte azalma, bulantı ve kusma, kabızlık, karın ağrısı gibi etkilerle kendini gösterir. Bu böbrek üstü bezi hastalığının tedavisinde hastalarda şok ve bilinç kaybı, aşırı su kaybı gibi etkiler olduğunda acilen hastaneye kaldırılan hastalara müdahale edilmelidir. Hastalara tuz solüsyonları, steroid hormon enjeksiyonları ile müdahale edilebilir. Ancak bu rahatsızlık erken teşhis edildiği zaman tedavi edilebilen bir hastalıktır.
" } ] }