{ "title": "Böbrek Ultrasonu", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-ultrasonu.jpg", "date": "21.01.2024 17:06:54", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Böbrek ultrasonu, Karın içi uzuvların ultrasonla incelenmesine 'abdominal ultrasonografi' denir. Tıpta karındaki yerine genellikle batın kelimesi kullanılır. Latincesi de abdomendir.

Böbrek ultrasonu çekiminin normal ultrasondan farkı yoktur. Hasta öncesinde sırtüstü, sonra (Gerekirse) yüzüstü ve yan yatar; ultrason probu vücuda farklı açılarla temas ettirilir. Ses ötesi dalgaların beden ile prob içinde kayba uğramaması amaçlı beden yüzeyine jel sürülür. Jel, prob ile beden içinde bir köprü oluşturur. İç uzuvların görüntülenmesini ve sağlık sorunlarının tanısının ek olarak rahatlıkla konulabilmesi amaçlı tıbbın kullanmış meydana geldiği dik frekanslı ses dalgaları vaziyette olan metotlardan biridir, Böbrek ultrasonu da bu metotlar içerisindedir. Böbrek ultrasonu çektirmek için uygulanan işleminin, diğer ultrasonlardan fazla bir farkı yoktur. Böbrek ultrasonu çektirme işlemi epeyce basittir; fakat ultrason sonrası birtakım hasta olanların karında ağrı oluşması gibi şikâyetleri olabiliyor. Böbrek ultrasonu çekme amaçlı hasta sırt üstü yatırılır. Karındaki bölgesine jel sürülür. Ultrason probu ile vücudun üstünde gezilir, bu işlemlerin yapılmasında amaç farklı açılardan görüntüler alabilmektir. Bu esnada hastanın yan veya surat üstü yatması da istenebilir.

Böbreklerle alakalı hastalık teşhisi amaçlı çoğunlukla ilk öncesinde idrar analizine başvurulur. İdrara bakıldığında idrarın rengi duru olabilmektedir ve kan gözükmeyebilir. Fakat analiz ardından idrarda saklı kan saptama edilebilir. İlk yapılacak olan radyolojik araştırma testi ise üriner sistem grafisi adı verilen röntgen filmi olmaktadır.

Filmin çekilmesi esasında epeyce basittir fakat böbreklerdeki problem olup olmaması konusuyla alakalı çok fazla önem derecesi yüksek ipuçları verebilmektedir. Böbrek ultrasonu ise epeyce mühim bir tetkiktir. Böbrek ultrasonu yalnızca sorun olan bölgeyi değil bunun yakınında varsa taşın boyutunu ve böbrekte yaptığı genişlemeyi de kolay bir şekilde işaret etmektedir. Ultrasonun eksik kaldığı kısım ise üreter taşlarıdır. Üreter taşları ise böbrek ve idrar kesesi arasındaki yerleşim gösteren taşlar olarak bilinmektedir. Bu taşları ultrasonla tanı etmek birçok kolay değildir. Ek Olarak önceleri üreter taşlar amaçlı ilaçlı böbrek filmi çekilmekteydi. Fakat son günlerde bilgisayarlı tomografi ile üreter taşların teşhisi çok fazla ek olarak kolay olarak yapılabilmektedir. Taşın yerinin tam anlamıyla belirlenemediği vaziyetlerde veya böbreğe verdiği kayıp belirlenemezse bu testler beraber yapılabilmektedir. Sintigrafi denen ve böbreğin çalışmasını gösteren diğer bir testte gerekli olduğu vaziyetlerde yapılmaktadır.

Böbrek taşını saptama etmek amaçlı ne çeşit testler yapılır suali yanıtını bulduktan sonra birtakım verileri paylaşmakta da yarar vardır. Mesela böbrek taşı yer aldığı yerde sabit olarak kalmaz. Bazen idrar yolları bölgesine düşebilir. Bu vaziyette idrardan kan gelmesi gözlenebilir. Taş hareket ederse etrafında bulunan dokulara kayıp verebilir. Bu kayıp da kanamaya neden olur. Kan idrarla beraber dışarı atılır. Böbrek taşı şayet ilaç rehabilitasyonu ile düşürülebilecek boyuttaysa bu yönteme başvurulur. Birtakım vaziyetlerde taş büyük olabileceğinden düşmeyecek bir vaziyette olabilir. Bu vaziyette cerrahi müdahale gerçekleştirilebilir. Büyük taşlar lazer ile kırılarak normal yollardan düşürülecek boyuta getirilebilmektedir. Normal yolla taş düşürmek amaçlı bol miktarda sıvı/akışkan tüketmek ve egzersiz yapılması önerilmektedir.
" } ] }