{ "title": "Böbrek Transplantasyonu", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-transplantasyonu.jpg", "date": "20.01.2024 00:31:48", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Böbrek transplantasyonu, böbrek fonksiyonlarının böbrek yetmezliği ya da bazı hastalıklar nedeniyle zaman içinde kaybedilmesi nedeniyle hastanın tedavi edildiği böbrek naklidir. Böbrek yetmezliği olan hastalar yaşamına devam edebilmek için diyalize ya da böbrek nakline ihtiyaç duyarlar. Böbrek vücutta önemli görevler üstlenmiştir. Her böbrekte 1-1,5 milyon nefron denilen süzme birimleri vardır. Bunlar vücuttaki zararlı maddelerin atılması için kanı süzerek idrarı oluşturur. Böbrek bu görevini yerine getiremediğinde, kanda üre ve kreatinin değerleri yükselir. Bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi çeşitli yakınmalar oluşur. Bunların şiddeti giderek artar. Hastalarda el ve ayaklarda şişkinlik, göz çevresi şişkinliği, idrarda azalma, solunum güçlüğü çekilmesi, yorgunluk gibi etkiler oluşur. Bunların şiddeti artıkça böbrek yetmezliği oluşur.

Böbrek transplantasyonu nasıl gerçekleştirilir?

Böbrek yetmezliğinde tercih edilecek en iyi tedavi böbrek transplantasyonu yani böbrek naklidir. Nakil canlıdan ya da kadavradan yapılabilir. Canlıdan yapılan böbrek naklinde kan bağı olan anne, baba, kardeş gibi vericilerden ya da kan bağı olmayan eş, duygusal yakınlığı olanlar gibi vericilerden oluşur. Bunun yanında çapraz nakil uygulanabilir bu tür böbrek naklinde dokuları karşılıklı uyan alıcı ve vericiler birbirleriyle yer değiştirmektedir. Böbrek nakli yapılmadan önce alıcı ve verici detaylı bir değerlendirmeden geçirilir. Bu süreç belli bir zaman alır. Çünkü böbrek naklinden sonra cerrahi prosedürü, başarıyı olumsuz etkileyebilecek tüm hastalıklar, etkenler araştırılır. Hastalara nakilden sonra bağışıklık sistemini baskılama amacıyla ilaçlara başlanır. İlaçların kullanılması kanser, enfeksiyon gibi hastalıkların oluşma riskini arttırır. Bu yüzden alıcı ve vericinin değerlendirme aşaması oldukça önemlidir. Günümüzde doku uyumu olmadan ya da kan grubu uymadan yapılan böbrek nakillerinde başarılı sonuçlar alınmaktadır. Canlı vericilerin yaşamı bu nakilden etkilenmez. Çünkü insan tek böbrekle sağlıklı bir yaşam sürebilir, çocuk sahibi olabilir, çalışabilir.

Kadavradan yapılan böbrek nakillerinde, kadavranın beyin ölümü gerçekleşmelidir. Bu beyin fonksiyonlarının tam olarak ve geri dönüşümsüz kaybedilmesidir. Buna Uzman doktorlar karar vermektedir. Ölen kişinin organlarımı bağışlamak istemiyorum şeklinde bir vasiyeti bulunmuyorsa, aileden en yakınların onayı alınarak yani anne, baba, eş, evlat gibi kişilerin onayıyla beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları alınabilir.

Canlı vericiden alınacak böbrek, açık yöntemle ya da son yıllarda giderek artan laparoskopik yöntemle çıkarılır. Bu yöntemlerin birbirilerine karşı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Ancak ikisinin de başarı oranı aynı seviyededir. Böbrek naklinde vericiden alınan böbrek sağdan alındıysa sola, soldan alındıysa sağa yerleştirilmektedir. Böylece damarlara ve mesaneye kolay ulaşılır.

Böbrek transplantasyonu sonrası

Başarılı bir böbrek transplantasyonu sonrasında, hasta normal yaşamına daha sağlıklı şekilde devam eder. Beslenmesi ve sıvı alımı normal şekilde gerçekleşir. Böbrek naklinden önce diyalize giren hastalar, nakilden sonra diyalize girmekten kurtulur. Hastaların nakilden sonra rutin kontrollere gitmesi gerekir. İlaçlarını düzenli olarak, doktorun önerdiği dozlarda kullanmaları gerekir.

Böbrek nakli sonrası çeşitli sorunlar olabilir. Vücudun böbreği kabul etmemesi, enfeksiyonlar, kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesi için kullanılan ilaçlar nedeniyle ortaya çıkan sorunlar yaşanabilir. Günümüzde böbrek plantasyonu alanında kazanılan deneyimler, ilerlemeler başarı oranını yükseltmiş, sorunları da azaltmıştır.
" } ] }