{ "title": "Böbrek Taşının Zararları", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-tasinin-zararlari.jpg", "date": "19.01.2024 23:42:38", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Böbrek Taşının Zararları, Böbrek taşı, günümüzde neredeyse her on kişiden birinde, genellikle 30-50 yaş aralığında ve erkeklerde kadınlardan daha sık olarak görülen bir rahatsızlıktır. Böbrek kanallarında meydana gelen mineral birikmesi kaynaklı sert kitlelerdir. İdrarın bulunduğu her yerde, mesela böbrek pelvisi veya havuzcuğunda oluşabilmektedir.

Oluşma neden olur?
Bu sayılanlar içinde bir nevi romatizmal hastalık olan Gut, ürik asit birikimini arttırır ve ürik asit taşlarının oluşmasına sebep olur. Ayrıca iklimsel ve coğrafi özellikler de böbrek taşı oluşumunda etkilidir. Örneğin yaşanılan yer sıcak ve yüksek rakımlı ise rahatsızlık daha sık görülür. Güneş D vitamini sentezini artırır ve D Vitamini fazlalığı bağırsaklarda minerallerin daha fazla emilimine sebep olur. Bu minerallerin idrarla daha çok atılması kalsiyum taşlarını oluşturmaktadır. Bu mineral kitleleri oluşma sürelerine bağlı olarak kum tanesinden ceviz büyüklüğüne kadar ulaşabilmektedir.

Böbrek taşı bazı durumlarda hiç belirti vermeden varlığına ve büyümesine devam edebilir ve sadece farklı şikâyetler nedeniyle yapılan görüntüleme vs. Şeklindeki sağlık taramalarında tesadüfen saptanır. Ancak çoğu zamanda düşmedikçe veya tıbbi müdahale ile ortadan kaldırılmadıkça vücuda verdiği rahatsızlık geçmemektedir.

Böbrek taşının zararları arasında
İnsanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen böbrek taşlarının zararlarını ortadan kaldırmak için güncel tıbbi imkânlar dahilinde en az girişimsel olan tedavi metotları tercih edilmektedir. Taşın yapısı, sayısı, büyüklüğü ve konumlandığı yer tedavi yöntemi seçiminde rol oynayan en önemli unsurlardır.

Bu yöntemler
Böbrek taşı zararlarından korunabilmek için
" } ] }