{ "title": "Böbrek Taşı Tansiyon Yaparmı", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-tasi-tansiyon-yaparmi.jpg", "date": "20.01.2024 09:52:58", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Böbrek taşı tansiyon yapar mı? Hipertansiyon hastasıysanız, böbrek taşı ve idrar yolu rahatsızlıklarınız varsa bu sağlık sorunlarının gelişme şekline dikkat göstermelisiniz; zira bütün bu sorunlar müzmin böbrek yetmezliği oluşumuna sebep olabilmektedir. Türkiye`de böbrek yetmezliği ile rekabet eden ve diyaliz rehabilitasyonu gören tahmini 70 bin ileri aşama böbrek hastasının bu hastalığının temelinde 2. Sırada hipertansiyon yatıyor.

Böbrek ve kan basıncı arası bağlantı

Yüksek tansiyon böbrek sağlık sorunu başlangıcına sebep olur. Bu hastalıkları, böbrek veya nefrit, kistler, tümörler, böbrek taşları gibi, damarlarda daralma veya böbrek sağlık sorunu konusunda olabilmektedir. Bir idrar analizi, üre ve cereatinin belirlenmesi veya ultrason ile böbrekler bu hastalığın mühim bir parçası meydana gelen hasta kişilerde yüksek tansiyon tanısı olabilmektedir. Hipertansiyonun en mühim hedefinde böbrek vardır. Şayet tedavi olmamış basit hipertansiyon hastası kişilerde sebebi, %15 böbrek hastalığı ölüme neden oluyor.

Böbreğin işlevlerini yapamaması nedeni ile meydana çıkan sorunlar
Aşırı su içiyor ve sık sık idrara çıkıyorsanız dikkat göstermeniz gerekir. Kronik böbrek yetmezliğinin önce belirtisi \"Polidipsi\" (Çok fazla su içme) \"Poliüri\" (Çok fazla idrar emisyon) ve \"Noktüri\" (Gece idrara çıkış) şeklinde olabilmektedir. Halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, iştahsızlık, bilhassa erken saatlerde meydana çıkan mide bulantısı, öğürme, uykusuzluk, hafif bir soluk darlığı, ağızda berbat bir tat, inatçı hıçkırıklar, solukluk, görme bozuklukları, şuur bozuklukları benzeri bulgular meydana çıkabilmektedir. Müzmin böbrek yetmezliğinin bizzat, kalp yetmezliği oluşturan bir faktör olmamakla beraber, yüksek tansiyona ve sıvı/akışkan birikimine ilişkili (Hipertansiyon) ve kalp yetmezliğine sık sık rastlanmaktadır. Böbrek hastalarında bedende yaygın şişlikler (Ödem) oluşur; göz kapakları, akciğer, karındaki ve bacaklar şişer.

Böbrek hastalarında ödem oluşmasının sebepleri nelerdir?

Böbreklerde protein kaybı (Hipoproteinemi nefrotik sendrom) çoğunlukla çocuk yaş grubundaki görülen birçok vakit sebebi belirli olmamış ve böbrek biyopsisi ile teşhis konulan hastalıklardır. Çoğunlukla böbrek fonksiyonları normaldir. Bazen etkili tedavi ile tamamıyla düzelirler. Kronik böbrek yetmezliği nedeni ile vücudun su ve tuzu böbreklerle atamaması, birikmesi sonucu bedende ödem oluşur. Hipertansiyon ortaya çıkar. Böbrek yetmezliğinin başlama aşamalarında hipertansiyon vardır fakat ödem nadirdir. Ödem müzmin böbrek yetmezliğinin nihai aşamalarında meydana çıkar. Çoğunlukla rehabilitasyona dirençlidir ve diyaliz gerektirir. Tansiyon rehabilitasyonunda kullanılan bir grup ilaçta ayaklarda şişlik yapabilir. Bununla beraber şeker hastaları ödem gelişimine çok fazla yatkındır. Böbrek fonksiyonları bozulmadan da şişebilir. Kronik böbrek yetmezliğinde anemi (Alyuvarlarda sayıca azalma) anında hemen kuraldır. Aneminin ağırlık derecesi ise kanda biriken üre ile gerçek orantılıdır. Müzmin böbrek yetmezliğinde aneminin en mühim sebebi vücudumuzda kan yapımını her süreçte uyaran ve yönlendiren eritropoetin ismini taşıyacak olan hormonun (Böbrek hücrelerinden yapılıp kemik iliğini uyarır) eksik yapılmasına bağlıdır. Rehabilitasyonda bu hormon kullanılmadan anemi düzeltilemez.
" } ] }