{ "title": "Böbrek Taşı Nerden Düşer", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-tasi-nerden-duser.jpg", "date": "20.01.2024 12:04:07", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Böbrek taşı nereden düşer, genellikle taş böbreğin orta kısmında meydana gelir. Burası idrarın, idrar yollarına gitmeden önce toplandığı yerdir. İdrarda bulunan bazı maddelerin kristalleşmesi ve bu kristallerin zaman içerisinde kümeleşmesi taşları oluşturur. Bu sebeple özel bir cerrahi müdahale gerekmediği sürece böbrek taşları idrarla beraber yolculuk yapıp idrar deliğinden düşer

Küçük ebatta olan, 5 mm'den ufak taşlar mesaneden idrar yoluyla vücudu sorunsuz terk eder. Büyük ve şekilleri farklı olan taşlar ise düşmek için idrar yoluna girdiğinde verdiği hasar neticesinde şiddetli ağrıya sebep olur. Kanala giren taşlar uzun süre düşmezlerse tıkanmaya sebep olacağından tıbbi müdahale gerekmektedir.

Kendiliğinden düşmeyen taşlar cerrahi yöntemlerle böbrekten alınabilir. Yahut şok dalgalarıyla kırılarak doğal yoldan düşmesi sağlanır.

Böbrek taşı düşürmenin belirtileri nelerdir?
Böbrek ağrılarının taş yüzünden olduğunu anlamak ve taşın boyutuna göre mesaneden doğal yollarla atılacağına emin olmak için yapılacak tetkikler: İdrar ve kan tahlili, ultrason, bilgisayarlı tomografi. Bu yöntemlerle hem taşın düşürülme şeklini hem de taşa bağlı metabolik sebepler öğrenilmiş olur. Yerinden oynayan taşlar şiddetli ağrı ile kendini belli ederken, bazı taşlar ağrı vermeden böbreğin içinde uzun zaman saklanabilir.

Böbrek taşının düştüğü nasıl anlaşılır?

Mesane taşları değişik boyutlardadır. 5 mm'den küçük taşlar idrar yollarından gelerek idrar yaparken düşer. Bu süreçte taşı takip amaçlı bir kaba veya sert bir zemine yapılan idrar ile taşın düşüp düşmediği tespit edilebilir. Özellikle erkeklerde bu düşme aşamasında taşın gelip idrar deliğinde durması aşırı ağrı oluşturur. Taş düşürülürken bol sıvı alınır. Taşın daha kısa sürede düşmesini sağlamak için vücudu sarsan; ip atlamak, koşmak, zıplamak, araba ile bozuk yolda gitmek gibi eylemlerde bulunmak gerekmektedir. Bu yöntemle o ağrılı süreci kısaltıp, taşın idrar kanalından daha hızlı geçerek idrar deliğinden kolayca atılması sağlanır.
" } ] }