{ "title": "Böbrek Taşı Kırma", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-tasi-kirma-1594.jpg", "date": "21.01.2024 08:22:48", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Böbrek Taşı Kırma, Günümüzde ortalama her sekiz bireyden biri hayatında bir kez böbrek taşı rahatsızlığına yakalanabilmektedir. Böbrekteki taş hastalığı çok sık görülmektedir. Vücutta bulunan bir kısım minerallerin böbrekte birleşmesinden ve üst üste yığılmasından oluşmaktadır. Oluşan taşların büyüklükleri geçen süreye bağlı olmak üzere kum biçiminden ceviz büyüklüğüne kadar değişik ebatlarda olabilir.

Böbrek taşları nadiren de olsa hiçbir belirti vermeyebilir. Çoğu zamanda her bireyde farklı şiddette karın, sırt ve bel ağrıları, kimi bireyde da kanlı idrar, bulantı, kusma biçiminde etkisini gösterir. Böbrekteki taşlar, tıkanma ve böbrek şişmesi, yüksek tansiyon, iltihaplanma, kan zehirlenmesi, böbrek küçülmesi, hatta ölüme kadar giden zararlar vermektedir. Taşlar düşmedikçe ve ortadan kaldırılmadıkça hastalık geçmez.

ESWL yöntemi, vücut dışından ses dalgalarıyla böbrek ve idrar yolları taşlarını kırma metodudur. ESWL tüm dünyada yaygın olarak kullanılan ve çoğu böbrek taşlarında ameliyattan önce tercih edilen uygulamadır. Taş kırma tedavisinde kullanılan cihazlar kuru sistem, anestezi istemeyen, küçük odaklı bir cihazdır. Vücuda verilen şok dalgaları zarar vermez. Ancak şok dalgaları taşa çarpınca taş üzerinde basınç yaparak taşın kırılmasını sağlar. Böbrek taşı olan hastaların %95'i bu metotla ameliyata gerek kalmadan tedavi olmakta, taş probleminden kurtulmaktadır.

Böbrek taşı kırma tedavisi: Taş kırma tedavisi seanslar şeklinde uygulanır. Bireyin durumuna göre bir seans 30-60 dakika arası sürebilir. Seans sayısı; taşın yeri, taşın sayısı, taşın büyüklüğü böbreğin durumu gibi etkenlere bağlıdır. Seans öncesi hastaya hafif bir şeyler yemesi önerilir. Özellikle gaz problemi olan bireylerin, gerekli ise bir gece önceden gaz giderici ilaç alması da istenebilir. Böbrek taşı kırma tedavisi genellikle ağrısızdır. Ağrı oluşursa ağrı kesici verilerek tedaviye devam edilir. Tedavi sırasında hareket etmeden sakin durulması gereklidir.

Tedaviden sonra: İlk gelen idrar kırmızı, koyu renkte olabilir. Endişe edilecek bir şey yoktur. Eğer yeterli miktarda su içilirse idrarın rengi açılacaktır. Bu kırılan taş parçalarının böbrek içinde sürtünme ve çarpmalarıyla oluşan küçük çiziklerden dolayıdır. Böbrekteki taş parçalandıktan sonra toz, kum veya küçük parçalar halinde dökülüp giderler.
Kırılan taşın parçalarının dökülmesi çoğunlukla ağrısızdır. Bireylerin %20'sinde şiddetli böbrek ağrısı olabilmektedir. Ağrılarla beraber bulantı ve kusmada görülebilir. Bu durum kumların dökülme belirtisidir. Ağrı, ilaçlarla giderilmektedir. Bazı hastalara ender olarak serum takılması gerekebilir.

Bazı bireylerde taşın içinde enfeksiyon da görülebilir veya kırma işleminden sonra bireyin ateşi çıkabilir. Ateş 38 C'nin üzerinde ise muhakkak doktora haber verilmelidir. Bu durumda verilecek ilaçlarla ateş kontrol altına alınacaktır. Böbrek taşları parçalandıktan sonra idrar yoluyla mesaneye doğru akarlar. Kum dökme hadisesi taşın büyüklüğüne göre bazen haftalarca sürebilmektedir. Bol su içimi taşların dökülmesini hızlandıracaktır.
" } ] }