{ "title": "Böbrek Taşı Gaz Yaparmı", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-tasi-gaz-yaparmi.jpg", "date": "21.01.2024 11:16:30", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Böbrek Taşı Gaz Yapar mı? Her insanda gaz oluşmaktadır. Bu anüs yoluyla veya geğirti şeklinde olabilmektedir. Sindirim sistemimiz yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaktan oluşmaktadır. Burada oluşan gazın ise yutulan hava ve kalın bağırsakta bulunan zararsız bakterilerin sindiremediğimiz bazı gıdalarda bozulma yapması olmak üzere iki sebebi bulunmaktadır. Mide gazının en sık sebebi aerofaji denilen ve halk dilinde hava yutma olayıdır. Bu hava bazen normalden fazla yutulmaktadır. Midede bulunan gazın büyük çoğunluğu geğirme ile çıkar ancak, bir kısmı da mideden kalın bağırsaklara geçerek makat yolu ile çıkmaktadır. İnsan vücudu bazen şeker, nişasta gibi karbonatları ve bazı lifleri bağırsakta bulunan enzim nedeni ile sindirememektedir ve bu sindirilemeyen gıdalar kalın bağırsağa geçerek, kalın bağırsakta bulunan zararsız bakteriler tarafından bozulmaktadır.

Yağlar ve proteinler çok fazla gaza sebep olmazken, yüksek karbonhidrat içeren besinler daha çok gaz yapmaktadırlar. Bir kişinin günde 14 sefer gaz çıkarması normaldir. Bunun yanı sıra gaz çıkarma ve gaz sancıları birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Bu sebeple uzun süren rahatsızlık durumunda bir doktor başvurulması gerekmektedir. Kişinin yediği şeyler ile şikâyetlerinin birbiri ile ilgisi olup olmadığı araştırılmalıdır.

Karında oluşan şişlik ve uzun süre devam eden gaz gibi şikâyetler özellikle de 50 yaşın üzerinde olan kişiler için kalın bağırsak kanserinin habercisi olabilmektedir. Şikâyet sahibi kişinin ailesinde bağırsak kanseri olan varsa bu risk daha da artmaktadır. Bunun dışında sebebi belli olmayan ani kilo kaybı, ishal veya gaitasında kan görülen kişiler çok dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Böyle bir olasılıkta, hastanın bağırsakları ışıklı kamera ile incelenmeli yani hastaya kolonoskopi yapılmalıdır.

Bunun yanı sıra konumuzun başlığı olan böbrek taşı gaz yapar mı sorusuna dacevabımız evet olacaktır. Bağırsak tıkanması, böbrek taşı, bakteriyel çoğalma ve çölyak ile laktoz eksikliği gibi bağırsakların kendisinden oluşan hastalıklar da aşırı gaza ve vücutta şişkinliğe neden olabilmektedir. Yani, gaz şişkinliğinin altında basit nedenlerin yanı sıra ciddi hastalıklar da yatabilmektedir. Bu yüzden gaz ve şişkinlik önemsenmelidir ve neden kaynaklandığın araştırılması gerekmektedir.
" } ] }