{ "title": "Böbrek Taşı Düşme Belirtileri", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-tasi-dusme-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 07:23:27", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Böbrek taşı düşürme belirtileri konusundan önce böbrek taşı konusunda bilgilenmek gerekir. İnsanın yaşamı süresince içerisinde bulunabileceği en kuvvetli ve vazgeçilmez ağrılardan biridir böbrek taşı düşürmek.

Erkekler bu ağrıyı yabancı bir ağrıyla kıyaslamakta zorlanırlar; ama birçok bayan, böbrek taşı ağrısının doğum sancısından daha sıkıntılı olduğunu söyler. Çok eskiden itibaren kişilerin kritik sorunlar yaşamasına neden olan malum böbrek taşı sağlık sorunu, nihai zamanlarda de yabana atılmayacak denli çok görülür. Hatta istatistiksel veriler, nihai 20-30 yıldır idrar yolu taşı görülme oranında gözle görülür bir artış olduğunu göstermektedir. Bu artışın sebebi tam bilinmemektedir; ama böbrek taşı düşürme konusundaki bu artış, kuvvetle muhtemeldir ki beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerden ve az sıvı/akışkan alımından kaynaklanmaktadır. İdrar yollarında taş olması, taşın sistemde yer aldığı bölgeye yönelik değişik biçimlerde isimlendirilmektedir: Renal pelvis taşı, kalis taşı, mesane taşı ve üreter taşı gibi.

İdrar yolunda nasıl taş oluşabilir?

Böbrekler bedenimizin filtre sistemidir. Kan hep böbreklerden süzülür. Bu süzülme işlemi sürerken, faydalı maddeler emilir, yararlı olmayan maddeler ise idrar yöntemiyle dışarı atılır. İdrarın çok kesif yani fazla yoğun olması, böbrek taşı oluşma rizikosunun artması manasına gelir. Yoğun idrar ile atılan tuz ve mineraller, vakit içerisinde taşa dönüşebilir. Zira bu tuz ve mineraller, böbreklerin iç yüzeyinde tübül adı verilen ünitelerde birtakım kristallerin oluşmasına neden olur. Bu kristaller toplanarak her geçen gün taşlaşabilir. Başka bir deyişle yiyecekleri kumlu bir biçimde yıkamadan tüketmek ya da armut, incir benzeri tanecikleri olan meyveleri tüketmek taşların oluşumunun esas sebebi değildir.

İdrar yolu taşıyla ilişkili şikâyetler nelerdir?

Çoğu böbrek taşı, bulgu vermez. Bir yabancı sebeple radyolojik analiz yapıldığında anlaşılır. Taş, kocaman olduğunda ve böbrek havuzcuğunda tıkanıklığa neden olur ve ağrı da yapabilir ya da enfeksiyon. Taş devinerek üreter yani böbrekle mesane arasındaki kanala girdiğinde, idrar yapmaya büsbütün engel olur kolik ismi verilen çok fazla ağrıyı yaşamamıza yol açar. Bu ağrı bel bölgesinden başlar, kasığa iyice yayılarak hastada kusmaya, bulantıya ve karındaki şişlik benzeri yakıntılara da neden olabilir. Eğer taş idrar yolunu zedelemiş ise bu kez de idrarda kanama görülür. Böbrek taşı sağlık sorunu, sık sık karşılaşılan ve gün geçtikçe de çoğalma eğilimi olan bir hastalıktır. Ancak böbrek taşı oluşumunu önlemek ya da en azından böbrek taşının oluşma rizikosunu düşürmek sanıldığı denli kolay değil bir vaziyet değil. Bu konuda bilmemiz gerekli olan mühim noktalardan bir tanesi şudur \" eğer eskiden böbrek taşı düşürdüyseniz temkinli olmalısınız. \" Yaşam stilinde ve beslenme alışkanlığında küçük farklılıklar, sizi böbrek taşının muazzam acısından kurtarmanın 2 mühim önlemidir. Ancak siz bu yazıyı okuduğunuza yönelik büyük ihtimal bu önlemleri alamamışsınız ve bu berbat ağrı sizlere de musallat olmuş.

Taş neden olur?

Öncelikle boşaltım sistemi ile ilgili az da olsa bilgi verelim. Böbreklerle idrar torbası içinde bir kanal sistemi yer almaktadır. Bu kanal sistemine üreter ismi verilir. 20-25 cm uzunluğundadır. İdrarda çok miktarda kalsiyum, okzalat ve ürik asit varsa; ya da kristallerin bir araya gelerek yapışmasına engelse, sitrat az miktarda ise böbrek taşı düşürme bulguları baş göstermeye başlar. Bu zamanı, bir parça karın her geçen gün çığa dönüşünceye denli büyümesine benzetebiliriz. Taşların boyutları bir pirinç tanesi ya da bir mandalina aralığındadır.
" } ] }