{ "title": "Böbrek Taşı Ateş Yaparmı", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-tasi-ates-yaparmi.jpg", "date": "19.01.2024 13:31:31", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Böbrek Taşı Ateş Yapar mı, Böbrek insan sağlığını koruyan veyaşamını sağlıklı sürdürmesini sağlayan organ türüdür. Böbrek taşının oluşumu kişinin elinde olmaktadır. Yani kişi böbrek taşı oluşumunu engellemek için bol miktarda su tüketmelidir. Örneğin günlük 2,5 litre şeklinde. Fakat kişi su tükettikçe idrara da sık çıkmaktadır bu nedenle su tüketen kişiler prostat korkusuna kapılmamalı çünkü su böbreği hızlandırır ve işlemini sağlıklı bir şekilde yürütmesini sağlamaktadır. Su içilmeyen böbrek kendini taş ve kum ile göstermektedir. Taş kişilerin sancı, ağrı, mide bulantısı, kusma, halsizlik ve ateş yüksekliğine neden olur. Fakat çok küçük böbrek taşları vücutta herhangi bir soruna yol açmadan erken tedavi ile idrar yolu ile dışarı atılmaktadır. Böbrek taşının neden olduğu belirtiler ise taş böbrekte sıkıştığında, böbreği mesaneye bağlayan üst idrar kanalında ilerlemeye başladığında ve enfeksiyona yol açtığında ortaya çıkmaktadır. En sık görülen belirtiler karnın yan tarafına doğru veya belin sağ ve sol tarafına doğru ilerleyen ağrı türleridir. Fakat ağrılar uzun sürebilir ve gittikçe artış gösterir ise doktora muayene olunmalıdır. Magnezyum, sitrat, bazı enzimler ve pirofosfat, böbrek taşı oluşumunu önleyen vitaminlerdir. Bu vitamin ve mineral eksikliklerinde böbrek taşı riski yükselmektedir. Böbrek taşı ateş yapar mı sorusuna uzmanlar evet yapar 38 derece veya üstünde bir ateş görülür cevabı vermektedir.

Böbrek taşı hemen hemen her yaş aralığında görülmektedir. Fakat hareketsiz kişilerde sık rastlanır ve harekete başladıkları an taş oynayarak ateş ve ağrılara neden olmaktadır. Bu böbrek taşları küçük ise bol miktarda su içilerek idrar yolu ile atılmasını sağlar fakat büyük ise dahada büyümesi engellenerek ilaç ile küçültülür ve daha sonra dışarı atılır. Kişiler böbrek taşından habersiz bir şekilde beslenir ve su tüketmemeye devam eder ise sık sık ateş görülerek üşüyerek doktora başvurur. Böbrek taşı bazen ateş ile halsizlik getirebilir kişiler grip başlangıcı diye yanlış bilmektedir. Kişilerde böbrek taşı oluşumu net olarak bilinmese de doktorların üstüne basa basa söylediği şey bol miktarda su için demesinden yola çıkılmaktadır. Ayrıca böbrek taşı sürekli böbrekte kalmamaktadır ve kanala düştüğünde kişide sancı ile beraberinde iltihap nedeni ile ateş yükselmesi oluşur. Böbrek taşı genelde bulunduğu zaman mutlaka iltihap da bulunmaktadır.

Böbrek taşı kişilerde ancak şu şekilde fark edilir. İdrarda kan, normal standart terlemenin daha fazla şekilde görülmesi, mide bulantısıyla gelen kusmalar, üşüme ve ateş yükselmesi gibi belirtiler ile kişi doktora gitmeden anlayabilir. Fakat böbrek taşı olduğunu anlayan kişi hemen önlem almalı ve daha büyümeden tedavi görmelidir. Çünkü böbrek taşı tedavi edilse de geride yıprattığı dokularda sorunlar kalmaktadır. Ateş yüksekliği taş yüzünden görülüyor ise uzmanlar ilk olarak ateş düşürücü ile kontrol altına alarak tedaviye başlarlar. Hastaların bir kısmı idrar yolu enfeksiyonu şüphesiyle doktora başvurmaktadır. Çünkü böbrek taşı enfeksiyona neden olmuş ise ateş sıklığı ile kendini gösterir. Genelde kişiler durduk yere titreme, ürperme ve ateş ile karşılaşıyor ise bu taş büyüklüğünün tehdidini gösterir. Çocuklarda az rastlansa da böbrek taşı kendini ağrıdan önce ateş ve tireme ile göstermektedir. Böbrek taşı ateş yapar mı dediğimizde doktor veya bu olayı yakından takip eden hastalar evet cevabı ile beraberinde tedavisini açıklamaktadır. Günümüzde görmekte olduğumuz böbrek taşına daha çok gençlerde sık rastlamaktayız. Çünkü gençler hareketsiz ve düzensiz bir beslenme ile taş oluşumunu sağlamaktadır. Daha sonra 20-30 yaş aralığında ateş, titreme, kusma, idrarda yanma, idrarda kan ile karşılaşarak panik içinde doktora koşmaktadır. Fakat kişiler bol miktarda su tüketerek yaşamını sürdürdüğü zaman taş var ise büyümesi engellenir yok ise oluşumu engellenir.
" } ] }