{ "title": "Böbrek Nerede", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-nerede.jpg", "date": "20.01.2024 15:01:52", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Böbrek Nerede, Böbrekler kırmızı ve kahverenginde parlak ve ince kapsüllü örtüsü olan fasulye şeklinde olan bir organdır. Böbrekler insan sağlığını koruyan ve düzene sokan bir organ olmaktadır. Yediğimiz ve içtiğimiz şeyleri süzerek sağlıklı olanı vücudumuza zararlı olanı ise idrar yolu ile süzerek dışarı atmamızı sağlar. Böbreklerde birçok rahatsız edici şeyler oluşabilir. Fakat bu kişinin kendi elinde olmaktadır. Yani kişi böbrek sağlığı için bol miktarda su ve sıvı tüketmelidir. Alkol, sigara, asitli içecekler hariç. Fakat böbreklerden biri hastalığa kapılır ve işlemini yitirir ise cerrahi işlem ile alınabilir ve tek böbrekle kişi yaşamını sürdürebilir. Böbrekler kişi hareketsiz kaldığı zaman taş, kum oluşumuna neden olmaktadır. Bu taş ve kum oluşumu zamanla kişiyi rahatsız etmektedir. Taş oluşumunu engellemek yine su tüketmeye gelmektedir. Böbreklerimiz omurganın her iki yanında ve karın organlarının arkasında yer almaktadır. Böbreklerin uzunluğu 11-12 cm, genişliği 5-7 cm ve kalınlığı 2,5-3 cm olmaktadır. Böbreklerimiz vücudumuzun en iyi kanlanan organlarından olmaktadır. Her bir böbreğin ağırlığı 125-150 gram olmaktadır ve buna rağmen kalpten vücuda pompalanan kanın %20'si böbreklerimizden geçmektedir. Böbreklere atardamarla gelen kan süzme ünitelerinden kanı süzerek idrar adını verdiğimiz sıvı oluşmaktadır. Böbrekte oluşan idrar yollarından geçerek idrar kesesinde birikmektedir. Bu idrar kesesinde belli bir miktara ulaşan idrar üretradan geçerek vücuttan dışarı atılır. Böbreklerimiz periton zarının içerisinde değil, karnın arka kısmında periton zarı dışında retroperiton bölgesinde bulunmaktadır.

Böbrek nerede sorusuna ise karın içerisinde diğer organlardan farklı bir yerde olmaktadır. Karın içerisindeki ince bağırsak, kalın bağırsak, dalak, karaciğer gibi organlar periton zarı adı verilen bir zar içerisinde bulunmaktadır. Periton zarı içerisinde kayganlığı sağlayan özel bir sıvı sayesinde birbirlerine yapışmadan komşuluklarını devam ettirirler. Yani kısaca böbreklerimiz periton zarı dışarısında olmaktadır. Nefronlar içinde geçen kandan artık ve zehirli maddeleri, fazla mineralleri ve suyu süzerek vücuttan dışarı çıkarırlar. Omurgamızın her iki yanında bulunan böbreklerimiz vücudumuzdaki zararlı atık maddeleri süzer ve idrar yolu ile dışarıya atmaktadır. Böbrekler tansiyonu dengeler ve kemik iliğini uyarırlar ve kan yapımını desteklemektedir. İnsan vücudunda bulunan her bir böbreğin yaklaşık 1 milyon adet süzme ünitesi bulunmaktadır. Uzmanlar böbrek nerede sorusuna en kısa cevabı şöyle vermektedir. Karnımızda bel omurlarının iki yanında bulunmaktadır ve böbreğin ana görevi kanı atık maddelerden temizlemektir. Böbrekler hacim olarak küçük organlar olmaktadır. Sağlıklı bir yaşam sürmemiz için böbrekleri sağlıklı tutmalıyız. Yani böbrekleri sağlıklı tutmak için günlük spor şart olmalıdır. Kullanılan ilaçlara çok dikkat edilmeli ve doz aşımına dikkat edilmelidir. Düzenli olarak böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirilmelidir. Sağlıklı beslenilmelidir. Sigara, alkol, asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Kişiler böbrek nerede demekten çok böbrek sağlığına daha çok ilgi göstermelidir. Böbreklerin sağlıklı çalıştığını anlamakta oldukça basittir. İçtiğiniz sıvı kadar idrara çıkılıyor ise idrarda yanma yok ise koku yok ise vb. Buna benzer şeyler yok ise böbrek çalışması düzenli anlamında olmaktadır. Ayrıca böbreklerimiz bizi yaşama bağlayan organlardan biri olmaktadır.
" } ] }