{ "title": "Böbrek Ne İşe Yarar", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 19:51:07", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Böbrek Ne İşe Yarar, Böbreklerimiz vücudumuzda en önemli olan ve sağlık için faydalı olan organlardan biri olmaktadır. Böbrekler bütün omurgalı canlılarda bulunmaktadır. Fasulyeye benzemektedir ve boşaltım işlemi görmektedir. Normal ve sağlıklı bir insanda böbrek 2 tane olmaktadır. Fakat sağlıklı olan tek böbrekle de sağlığımızı devam ettirebiliriz. Böbreğimiz tam olarak karın bölgesinin arka kısmında olmaktadır. Böbreklerin işlemini sürdürmemesi nedeniyle birçok insan diyaliz makinesine bağlı olarak yaşamını sürdürmektedir. Böbrek kanda bulunan üre gibi atıkları süzerek su ile idrar olarak boşaltılır. Böbreklerin boyları 10-12 cm olmaktadır. Böbreklerin bir boşaltım sistemi olduğu bilinmekle beraber bazı önemli görevleri oldukları da bilinmektedir.

Böbrek ne işe yarar?
Böbrekler, bulundukları yerlere, çevrelerindeki organlar, kendilerini saran fibröz kapsül ve yağ dokusu aracılığıyla tutunmaktadır. Böbreklerin iflasında kişinin hayati tehlikesi oldukça yüksek olmaktadır. Böbrek yetmezliği olan kişiler bir doktor tarafından mutlaka bir uzmana görünmelidir. Böbrekler bel omurlarının her iki yanında yer almaktadırlar. Ayrıca böbrekler kemik yapımını kontrol etmektedir. Böbrek yetmezliği olan kişide tansiyon düşmesi, bayılma, kanamalar meydana gelmektedir. Böbrek işlevini görmediği zaman zararlı maddelerin birikmesi oluşur. Halsizlik, bulanı, kusma, iştahsızlık, kansızlık görülmektedir. Örneğin bir yemek hazırlarken nasıl işe yaramayan sebzeleri seçiyorsak böbreklerimiz de zararlı olan maddeleri ayırarak yararlı maddeler vücudumuza işlenir. Aksi halde böbrek işlemini yapmaz ise zararlı maddeler süzülerek dışarı atılmaz ve kan ile karışır. Böbreklerimizin önemli görevleri arasında vücudumuzun su ve tuz dengesi ile tansiyonun ayarlanması da bulunmaktadır. Böbreklerimizin kan yapılmasını ayarlayan akıllı yöneticiler olduğu da bilinmektedir. Her ne kadar kan, kemik iliğimizde yapılmakta ise bu organa ne kadar kan yapacağı hakkındaki talimatı böbreklerimiz verir.

Vücudumuzdaki kemiklerin sağlamlığı ve gelişmesi de böbreklere bağlı olmaktadır. Kemiklere sert yapısını vermekte olan kalsiyum fosfor gibi maddeler gıdayla alındıktan sonra bağırsaktan emilir ve kemiklere yerleşir ve bunu ayarlayan D vitamini yapmak fazla gelen kalsiyumu ve fosforu da dışarı atmak ve bu işlerin hepsini böbreklerimiz üstlenmektedir. Vücudumuzun kimyasal dengesini böbreklerimiz sağlamaktadır. İçilen ilaçların yararlı olduğu kısmı alıp vücuda yaymasına yarayan böbreklerimiz arta kalan kısmını vücudumuzdan uzaklaştırmak için karaciğere yardım eder ve bu iki organımız zararlı atıkları elbirliği ile dışarı atmaktadır. Bu nedenle bir insan böbreksiz en fazla 3 hafta yaşayabilmektedir. Böbreklerimiz kan yapılmasını ayarlayan akıllı yöneticiler olmaktadır. Böbrek hastaları doktor kontrolü altında ilaç kullanmamalıdır. Böbrek ne işe yarar denilince akla yaşam gelir. Çünkü böbrek eğer işleminin yitirir ise vücut sürekli zararlı madde tüketir ve hastalıklara yenik düşmesi beklenir. Ayrıca böbrekler tansiyonu dengelemektedir.
" } ] }