{ "title": "Böbrek Nakli", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-nakli.jpg", "date": "20.01.2024 08:32:42", "author": "kaan ketenci", "article": [ { "article": "Böbrek Nakli, hasarlı veya çalışamaz durumdaki böbreğin, uygun donörün böbreğiyle değiştirilmesidir. Böbrek nakli, bir organ nakli çeşididir. Böbreği yeterince kan süzemeyen insanlara, diyaliz tedavisi uygulanır, böbreğin işlevinin daha çok yitirilmesi durumunda da uygun böbrek vericinin bulunmasıyla böbrek nakli gerçekleştirilir.

Böbreğin Önemi Nedir?

Böbrek, vücuttaki en hayati organlardan biridir. Kandaki atıkların kandan uzaklaştırılmasında, kanın temizlenmesinde ve atıkların idrar olarak dışarıya atılmasında görevlidir. Bu süzme işlemi gerçekleşmezse canlı yaşayamaz. Ayrıca vücutta sıvı elektrolikit dengesini sağlar, kan basıncında da etkilidir. Aynı zamanda savunma mekanizması olarak alyuvar yapımını da uyarmaktadır.

İlk Böbrek Nakli 1956 yılında Dr. Muray tarafından gerçekleştirilmiştir.

Böbrek nakline ihtiyaç duyan hastalarda, böbrek yetmezliği sorunu gözlemlenir. Böbrek işlevini yerine getiremez. Böbrek yetmezliği yaşayan insanlara tedavi 2 şekilde uygulanır: Diyaliz ve Böbrek Nakli.

Diyaliz, böbreklerin görevini yerine getiren yapay bir kan süzme aracıdır. Bu tedaviyi kullanan hastalar, haftanın en az 3 günü diyaliz makinesine bağlanmak zorundadırlar. Bu şartlar altında bile, yoğun bir diyaliz çalışması olsa da bir diyaliz makinesi böbreğin süzme gücünden 10 kat daha düşük güçte kan süzer. Dolayısıyla böbrek yetmezliği yaşayan insanlarda kesin ve en etkili çözüm uygun verici bulunması haline Böbrek Naklidir.

Böbrek Nakli için öncelikle hastaların 1. Dereceden yakınlarından uygun böbrek aranır. Doku uyuşmazlığı sebebiyle bulunamaz ise daha sonra hastanın 2.-3. Derece yakınlarından ve onların çocuklarından da böbrek nakli yapılabilir.

Son verilere göre, ülkemizde 60 bin civarında böbrek yetmezliği taşıyan hasta, böbrek nakil sırasında beklemektedir. Bu hastalar, bekledikleri süre içerisinde diyaliz tedavisi almaktadırlar.

Böbrek Nakli için, sadece canlı insanlardan değil, kadavralardan da faydalanılabilir. Ülkemizde yapılan böbrek nakillerinde vericilerin %3'lük kısmı ölü kadavralardan oluşmaktadır.

Böbrek Nakli sonrasında, hasta yaşam kalitesi artmış olarak hayatına devam edebilir, nakilden sonraki süreçte de ilaç tedavisi devam eder.

Böbrek nakli Ameliyatı ortalama olarak 3-4 saat sürmektedir.

Böbrek Nakillerinde, büyük oranda başarı sağlanmıştır, nakil sırasında ölüm riski son araştırmalara göre 3000'de 1 gibi düşük bir orandır. Ortalama 1 haftada nakledilen böbrek, fonksiyonel olarak çalışmaya başlar.
" } ] }