{ "title": "Böbrek Kumu Nasıl Dökülür", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-kumu-nasil-dokulur.jpg", "date": "19.01.2024 12:49:19", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Böbrek kumu nasıl dökülür, böbrek kumu dökme yani kristalüri oksalat, fosfat, sistin ve ürat kristallerinin idrarın içerisine erimeden atılmalarıyla gerçekleşir. İdrarın içeriğinde eriyen kalsiyum oksalatın erime özelliği bulunmayan kalsiyum oksalat tuzlarına dönüşmesiyle, idrarda oksalürin olduğun böbrek kumu dökülür.

İdrarda olan asiditenin azalması, şeker hastalığı, lösemi, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, sarılık ve sinirlilik halinde idrardaki oksalat atımı artar. Böbrek kumu döküldüğünde kristaller az olursa, fazla belirti ortaya çıkmaz. Miktar fazla olduğunda idrarda yanma, mikroskobik kematüri ve kolik ağrı ortaya çıkabilir. Böbrek kumu dökülmesinde idrarın alkaliye dönmesi önemlidir. Alkali besinlerin alınması, hiperparatiroidizm, mide asiditesindeki artış idrarın alkali olmasına neden olur. Bu idrarın beyaz ve bulanık olmasını sağlar. Beklerse dibe tebeşir tozu gibi fosfatlar çöker. Bu esnada idrarda yanma, hatta kolik sancı hissedilir. İdrarın asiditesindeki yükselme ve alınan sıvının arttırılması önemlidir. Üratüride idrarda erimeyen ürat kristalleri olur. Bunun çıkmasına neden ürik asit atımında artış, idrarda yoğunlaşma, idrardaki asiditenin artmasıdır. Bu durumda idrar bekletildiğinde dibe kiremit tozu şeklinde çökeltiler olur.

Böbrek kumu dökme belirtileri nelerdir?

Böbrek kumu dökülürken kişilerdeki en belirgin belirti ağrıdır. Kolik tarzda ve bıçak saplaması şeklinde ağrı hissedilir. Genellikle boşluklarda olan ağrı, kasıklara kadar yansır. Hematüri adı verilen idrarda kanama belirtiler arasındadır. İdrarın başından itibaren kanama olabilir. Buna ağrı da eşlik edebilir. Üreter kanala gelen kumla birlikte idrar yapma zorluğu çekilebilir. İdrarda yanma, tam boşalamama, idrarda sıkışma gibi etkiler oluşur. Kum dökme sırasında bulantı ve kusma barizdir. Kum dökmeye tıkanma eklenirse, böbrek iltihabı ve idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Bu durumda ateş yükselir. Kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemiyle ilgili sorunlarda gelişebilir.

Böbrek kumu dökme ne kadar devam eder?

Bu herkeste farklıdır. Kumların büyüklüğü, üriner yapı ve kişinin ağrıya verdiği tepki buna etki eder. Bazı kişilerde ağrı fazla etkili olmazken, bazılarında şiddetli ağrılar çekilebilir. Küçük böbrek kumları 1-2 günde dökülür ve azalır. Büyük olanlarda cerrahi girişim gerekebilir. Çocuklar daha kolay böbrek kumu dökerler. Erkeklerde kadınlardan daha fazla zorlanırlar.

Böbrek kumu dökme sırasında ağrının özellikleri nelerdir?

Böbrek kumu dökmenin kendine özel ağrısı vardır. Ağrının en belirgin özelliği kolik tarzda olmasıdır. Bazen bıçak saplama şeklinde ağrılarda hissedilir. Genellikle ani ve şiddetli şekilde gelir ve kendiliğinden düzelir. Düzelme sırasında böbreklerdeki kumun sabit olduğu anlaşılır. Boşlukları etkileyen ağrılar, kasıklara kadar inebilir. Bununla kas ve sinir ağrıları olabilir. Hareket halinde daha etkili olabilir. Ağrı bazı durumlarda sırt, böbrekler ve bacağa kadar etkili olabilir.

Böbrek kumu dökme nasıl anlaşılır?

Kişinin idrarında yanma, ağrı, idrardan sonra boşalamama hissinin olması, idrar sırasında kanama olması böbrek kumu döküldüğünü düşündürür. Ailede böbrek kumu dökme görüldüyse, bu risk daha yüksek olur. Suyu fazla içen kişilerin daha rahat kum döktükleri belirlenmiştir. Böbrek kumu dökme sırasında kişiler ağrı hisseder. Eğer ağrı olmazsa, bunun anlaşılması daha zordur.

Böbrek kumu nasıl kolay dökülür?

Bol su içilmesi, özellikle maden suyu içilmesi tavsiye edilir. İçeriğinde potasyum sitrat olan limon, portakal greyfurt gibi besinler tüketilmelidir. Bu sırada tuz azaltılmalı, yağlı besinlerden kaçınılmalıdır. Hareketli bir yaşam sürmek, egzersiz yapmak böbrek kumu dökmeye yardımcı olacaktır.
" } ] }