{ "title": "Böbrek Kumu Dökme Belirtileri", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-kumu-dokme-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 09:52:53", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Böbrek Kumu Dökme Belirtileri, Böbrek kumu dökme fosfat, oksalat ve sistin kristallerinin idrar içerisine erimeden atılması durumunda kristalüri kısaca yani kum dökme olayı gerçekleşmektedir. Erime özelliği olmayan kalsiyum, oksalat tuzları haline dönüştüğünde idrarda oksalürinin oluştuğu kum dökme gerçekleşir. Kum dökme olayında atılan kristallerin değeri düşük ise yüksek derecede belirti vermeye bilmektedir. Fakat miktarı yüksekse idrarda yanma, ağrı ve mikroskobik kematüri oluşabilmektedir. İdrar bekletilmesi oldukça sakıncalı olmaktadır kum oluşumunu etkiler idrar bekletilirse dibe kiremit tozu gibi çökeltiler oluşmaktadır. Böbrek taşları idrar yollarında bazı maddelerin birikip çökmesi ve büyümesi ile meydana gelmektedir. İdrarda çözülmeyen ve dışarı atılamayan kristaller bir araya toplanarak böbrek taşı golf topu şeklinde oluşmaktadır fakat bazen de kum tanesi gibi de küçük olabilmektedir.

Böbrek kumu dökme belirtileri olarak ilk görülen şey ağrı ve sancılardır. Ağrılar zamanla bıçak saplanır gibi hissedilebilir. Fakat bazı kişilerde böbrek kumu yüzünden oluşan kanamalardan teşhis koyula bilmektedir. İdrarda yanma, idrarı tam olarak boşaltamama hissi, idrarda sıkışma gibi belirtilerde görülmektedir. Ayrıca kum döken kişide bunlar dışında bulantı ve kusma da görülmektedir. Fakat tıkanma oluşunca idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek iltihabı da görülebilmektedir. Bir de ateş yükselmesi görülmektedir. Buna eklenen bir de sindirim sistemi sorunları olarak kabızlık ve ishalde belirtiler arasında görülmektedir. Kum dökme kişiden kişiye değişmektedir. Bazı kişiler ağrıyı hissetmezken bazıları şiddetli bir şekilde geçirebilmektedir. Kum dökme bazen 1-2 günde dökülürken bazıları ise cerrahi işlem gerektirebilir.

Karın ve kasık ağrıları ani ve şiddetli bir şekilde gerçekleşebilir. Böbrekteki kum döküldüğünde kas ve sinirlerde etkilenerek ağrılar oluşabilir. Fakat bu ağrılar hareket edilirken daha fazla hissedilir. Sırta, böbreğe ve bacağa kadar ağrılar vurabilir. Böbrek kumu dökmede genellikle kramp şeklinde vücuda ağrı girerek uzun süre geçmemektedir. Kum dökme belirtileri arasında idrara sık sık çıkma ve azar azar yapılması da görülmektedir. Erkeklerde bu durum prostat gibi düşüncelere yol açsa da bir Uzman tarafından testlere tabi tutulmaktadır. Böbreğin asıl işlevi ise vücuttaki fazla suyu ve artık maddeleri idrar yolu ile dışarı atmaktır. Fakat kum böbreği tıkamış ve dışarı atıkların atılmasını engelleyerek sancı ve ağrılara neden oluyor ise zaman kaybetmeden bir Uzman tarafından muayene olunmalıdır. Böbrek kumu dökme belirtileri arasında görülen sancılar bazen yürüyüş yaparken yakalar, bazen koşuda yakalar, bazen yatarken, bazen otururken birden şiddetli şekilde vücudun herhangi bir yerine girerek kişiye ciddi bir şekilde rahatsızlık verir. Fakat kişide yüksek şekilde ateş ve sancı görülüyorsa doktor tarafından kontrol altına alınarak ilaç tedavisine başlanmalıdır.
" } ] }