{ "title": "Böbrek Kistine Ne İyi Gelir", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-kistine-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "19.01.2024 07:41:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Böbrek kistine ne iyi gelir, böbrek kisti böbreklerde oluşan içi sıvı dolu yuvarlak keseciktir. Bunlar böbreklerin işlevini bozacak sorunlarla bağlantılı olarak gelişebilir. Buna rağmen neden oluştukları hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Komplikasyonlara sebep olmayanlar basit böbrek kistleridir. Bunlar polikistik böbrek hastalığında oluşan kistlerle aynı özellikleri taşımaz. Basit böbrek kistleri genellikle başka bir rahatsızlık nedeniyle yapılan tetkiklerle belirlenir. Fazla belirtiye neden olmasalar da kistler büyüdüğü takdirde sırtta ve yan taraflarda künt ağrıya, ateş ve üst karın ağrısına neden olabilir. Bu tür belirtilerin oluşması halinde, kişinin üroloji doktoruna gitmesi önerilir. Günümüzde böbrek kistlerini yok edecek medikal bir tedavi bulunmamaktadır. Bu nedenle böbrek kisti için bitkisel kürlerden ve beslenmeden yararlanmak oldukça faydalı olabilir.

Böbrek kistine iyi gelen öneriler

Sarı soğan kürü: bu kür kistlerde, polikistik böbrek hastalığında uzmanlar tarafından önerilen faydalı bir içeriktir. Böbrek kisti tanısı konulan kişilerin yapması önerilir. 15 gün süreyle sarı soğan kürünün uygulanması, ardından doktor kontrolüne gidilerek böbrek kistlerinin kontrol ettirilmesi gerekir. Eğer kistlerde küçülme yoksa 10 günlük aradan sonra yeniden 15 günlük kürün yapılması gerekir. Kürü hazırlamak içinde;
2 su bardağı klorsuz suyu ocakta kaynatın. Orta boydaki yemeklik kullanılan sarı soğanın dışındaki kabuğunu soyarak, dörde bölüp kaynayan suya atın. Bunu ağzını kapatarak 5 dakika kadar kaynatın. Daha sonra ılınması için ocaktan alın. Ilık soğan kürünü süzerek, öğle ve akşam yemeklerinden on dakika önce birer bardak için. Kürü her gün taze olarak hazırlamalısınız. Kürü uygularken sadece sarı soğan kullanmalı, ılık olarak içmelisiniz. Kırmızı, mor soğanlar aynı etkiyi göstermez.

Düşük proteinli beslenme düzeni: bu şekilde böbreklerin yükü azaltılmalıdır. Büyümüş ve sayıca artmış olan böbrek kistleri çevre dokulara baskı yaparak, zarar verici etkilere neden olabilir. Bu böbreklerin vücuttan atık maddeleri üzgün filtrelemesine engel olur. Düşük protein almak, vücutta daha az miktarda atık üretilmesine neden olarak, böbreklere yararlı olur. Ancak düşük protein tüketilirken, yüksek kalitede protein alınması da gerekir. Bu yüzden yumurta, yağsız et ve süt gibi ürünlerle protein ihtiyacı karşılanmalıdır.

Düşük sodyumlu beslenme düzeni: Böbrek kisti olan kişilerin beslenmede düşük sodyum almaları yararlı olacaktır. Vücutta su tutulması böbrek kistinin nedeni olan bir belirtidir. Sodyum miktarının fazla alınması, su tutulumunu yükseltir. Böbrek kisti komplikasyonu olan yüksek tansiyon içinde zararlı olur. Özellikle turşu, salamura besinler, pastırma, konserve ve işlenmiş besinlerden uzak durulmalıdır.

Düşük potasyumlu beslenme düzeni: Böbrek hasarını arttıracak olan potasyum miktarı, kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Böbrekteki hasar potasyum seviyesini arttırır. Bu yüzden böbrek kistleri olanlar kanda potasyum seviyeleri yükseldiğinde, beslenmede düşük potasyum içeren besinleri tercih etmelidir. Özellikle patates, ıspanak, muz gibi besinlerin potasyum miktarı yüksek olduğundan, kistleri bulunan hastaların bunları tüketmemesi gerekir.
" } ] }