{ "title": "Böbrek Kisti Neden Oluşur", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-kisti-neden-olusur.jpg", "date": "21.01.2024 22:25:10", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Böbrek Kisti Neden Oluşur, En yaygın böbrek kisti, iyi huylu böbrek kistidir. Elli yaş ve üzeri kişilerde, %50 civarında bir ya da daha fazla böbrek kisti bulunmaktadır. Erkeklerde böbrek kisti oranı kadınlara oranla daha sıktır. Bu kistler basit kistler olarak adlandırılmaktadır ve anne karnında böbreğin gelişmesini sağlayan kanalların kalıntılarından oluşmaktadırlar. İçi şeffaf sıvı ile dolu alan kistler, böbrek taşları ve hipertansiyonda yapılan kontrol değerlendirmelerinde tesadüf eseri ortaya çıkmaktadırlar. Ve, az oranda da olsa kistin tümöre dönüşme risk oranı düşüktür. Polikistik böbrek hastalığından en şiddetli etkilenen organlar böbreklerdir ancak, bu hastalık sadece böbreklerinizle sınırlı olmamaktadır. Böbrek kisti rahatsızlığı, karaciğerinizde, pankreasınızda, beyninizi ve merkezi sinir sisteminizi saran zarlarda ve seminal veziküllerde kist oluşmasına neden olabilmekte ve başka komplikasyonlar da oluşturabilmektedir.

Böbrek hastalığı sonucu gelişen yüksek kan basıncı yani tıp diliyle hipertansiyon, polikistik böbrek hastalığı bulunan insanlar için, dikkat edilmesi gereken ve en fazla risk taşıyan faktördür. Polikistik böbrek hastalığı bulunan insanlar için, hipertansiyondan kaynaklanan komplikasyonlar ölüm sebeplerinin en başında gelmektedir. Bunun yanı sıra böbrek yetmezliği de polikistik böbrek hastalığına sahip kişilerde çok yaygın olmaktadır. Bu hastalığın ilk sebebi, anormal genler olmaktadır ve hastalığın etkisi altında bulunan bir kişide böbrek kisti oluşumunu önlemek ya da bu oluşumu geri çevirmek ise mümkün gözükmemektedir. Bunun dışında, polikistik böbrek hastalığı şiddet düzeyi açısından çok çeşitlilik göstermekle beraber bazı komplikasyonların önlenmesi ise mümkün olmaktadır. Böbrek kistinin belli bir sebebi bulunmamaktadır ancak, önceden alınan bazı tedbirlerle böbrek riskini en aza indirmek mümkündür. Düzenli olarak yapılan doktor kontrolleri ile hasta, yüksek kan basıncı gibi komplikasyonların böbreklerinize vereceği zararı azaltacak tedavi yöntemlerine yönlendirebilmektedir. Böbreklerimizin sağlıklı olmasına yardımcı olarak henüz hastalanmamışken bol bol su tüketmekte ve erken teşhis için düzenli olarak doktor kontrolüne gitmekte fayda vardır. Bunların yanı sıra düşük proteinli beslenme düzeni de böbrekteki yükü azaltmaya yönelik alınacak tedbirlerdendir.
" } ] }