{ "title": "Böbrek Kisti Ameliyatı", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-kisti-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 16:57:25", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Böbrek kisti ameliyatı, böbrek kisti böbreklerde en sık görülen kistik lezyonlardır. Yerleşim yerlerine göre basit kist ya da komplike olmalarına göre sınıflandırılırlar. Buna göre hastalar belirli bir süre takip edilir ya da cerrahi olarak alınmalarına, ameliyata değerlendirilmelerine karar verilir. Cerrahi girişimin açık cerrahi yerine travması az olan laparoskopik yöntemle alınması önerilir.

Böbrek kisti ameliyatı açık cerrahiyle yapıldığında, 35-40 cm'lik cerrahi kesi yapılır. Büyük kistler olursa, bu kesiyle birlikte 12. Kaburga kemiği de alınabilir. Ameliyatın sonucunda kesi nedeniyle hasar gören kaslar ve sinirler yüzünden, uzun süre ağrı ve uyuşukluk ortaya çıkar. Bu nedenle hastanın iyileşmesi biraz gecikir. Bu sebepler yüzünden günümüzde böbrek kisti ameliyatları laparoskopik cerrahiyle uygulanmaktadır.

Böbrek kisti ameliyatı (Laparoskopik parsiyel nefrektomi)

Bu operasyon daha çok 4 cm ya da daha küçük çaplı böbrek kistleri için, kistlerin yerleşim yerine göre uygulanan bir yöntemdir. Burada hedef kistlerin kontrol edilmesi, kanserli doku varsa bunların alınması ve kişinin sağlam böbreğinin bırakılmasıdır. Bu yöntemde açılan 3-4 delikten girilerek sadece kistin alınması ve sağlam böbreğin yerinde bırakılmasıyla konforlu bir ameliyat yapılır. Özellikle kanser takibi bakımından rahatlıkla uygulanan bir tekniktir. Fakat deneyim gerektiren bir uygulama olduğundan, kistlerin farklılık göstermesi nedeniyle de en zor cerrahiler arasındadır.

Laparoskopik parsiyel nefrektomi ile kistin olduğu bölge çıkarılınca meydana gelen doku boşluğu, yaralanan damarlar ve idrar kanallarının onarımı bu yöntemin avantajları sayesinde, kolayca aşılmaktadır. Kistik yapı çıkarılırken, çıkan kısmın dikişle onarımı sırasında böbrek atar damarında kanamanın olmaması için kapalı kalır. Bu süreçte böbrek kanla beslenemeyeceğinden, en fazla 15-20 dakikada işlem tamamlanmalıdır. Bu aşamada kist çıkarılarak, bölgede oluşan hasar tamir edilir. Bu nedenle operasyonu yapan deneyimli laparoskopik cerrah olmalıdır. Çünkü bu sürede kanlanan böbrek dokusunun tamiri zor edinilen bir deneyimdir.

Böbrek kisti ameliyatı (Laparoskopik radikal nefrektomi)

Bu yöntem büyük boyuttaki kistlerin çıkarılması, böbrekle birlikte kistin çıkarılması için kullanılır. Yine vücutta büyük kesi yapılmadan, 3-4 delik açılarak buraya yerleştirilen borucuklarla vücuda gönderilen cerrahi aletler ve teleskop yardımıyla uygulanır. Bu operasyonda deneyimli bir cerrah ve ekiple, yüksek çözünürlüğe sahip görüntüyü 10-15 kat büyütecek görüntü altında uygulanmalıdır. Böbrek kisti ameliyatının süresi 1,5-2 saat sürebilir, bu basit kistlerde 45 dakika kadar olabilir. Hastalar ameliyattan sonraki 1-2 günde evlerine geri dönebilir.

Laparoskopik nefrektomi hangi avantajlara sahiptir?
Bu avantajlar nedeniyle günümüzde böbrek cerrahisinde laparoskopik nefrektomi rutin bir uygulama haline gelmiştir. Açık cerrahi gerekli olmadıkça tercih edilmez.
" } ] }