{ "title": "Böbrek Kanseri Belirtileri", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-kanseri-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 22:29:06", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "
Böbrek Kanseri Belirtileri, Ranal kanseri olarak da bilinen böbrek kanseri böbrek hücrelerinin kötü huylu tümör üretmeye başladığı bir hastalıktır. Türkiye'de yaklaşık her yıl 10 bin kişi böbrek kanserine yakalanmaktadır. Çoğunlukla 55 yaş üstü bireylerde görülür. Erkeklerde kadınlara oranla 3-4 kat fazla görülür. İlk olarak böbrek üstündeki küçük idrar kanalcıklarında oluşmaya başlar. Böbrek kanseri sinsi bir kanser türü olduğundan erken dönemde çok belirgin şikâyetlere neden olmayabilir ve belirtileri fark edilmeyebilir. Tümörler büyüdükçe belirtiler kendini göstermeye başlar bu da hastalığın erken dönemde fark edilmesini engeller. Böbrek kanserinde tümörler iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılır.

İyi huylu tümörler bulunduğu bölgede büyüyerek böbrek dokusuna zarar verir fakat başka bölgelere yayılmazlar. 5-7 cm'ye kadar büyüdüklerinde elle hissedilebilir, ağrı yapar ve böbrek faaliyetlerini bozarlar. İyi huylu tümörlerde idrara sık çıkma ya da çıkamama, idrar sırasında kan ve ağrı görülebilir. Yerleştiği böbrek duvarında kalsiyum çökertisine neden olduğundan böbreklerde taş yapabilir.

Kötü huylu tümörler genel olarak uzak doku ve organlara sıçrarlar. Hastalık belirtileri geç ortaya çıktığından böbrek kanseri tanısı koyulduğu sırada hastaların yüzde 30'unda kanser böbrek dışına yayılmış ya da başka hastalıklara neden olmuştur. Kötü huylu tümörler bazı durumlarda başka bir hastalık için yapılan cerrahi operasyonlar, karın röntgeni ya da ultrasografi gibi tetkikler sırasında erken dönemde fark edilebilir.

Geç dönem belirtilerinin başında ise idrarda kanama, böbreklerde uzun süren ya da geçmeyen ağrıyla böğür ve karında ele gelen kitle, topaklık sayılabilir. Bunların yanında tekrarlayan yüksek ateş, ayak bileklerinde şişkinlik, yüksek tansiyon, kansızlık, kilo kaybı, kanda kalsiyum düzeyinin artması, kandaki renin oranında artış, kist duvarında kalsiyum birikintisi, idrarda görülen eritrosit ve alyuvarlar ve iştahsızlık böbrek kanserinin belirtileri arasındadır.

Bunların yanı sıra kötü huylu tümörlere bağlı böbrek kanseri uzak doku ve organlara sıçradığı için yerleştiği organa göre belirtileri de değişebilir.

Örneğin; akciğerlere sıçrayan böbrek kanserinde öksürük, öksürük sırasında kan gelmesi ve nefes darlığı, karaciğeri etkilediği durumlarda karaciğer işlev bozukluğu, karaciğer toplardamarlarında tıkanma, karın bölgesinde şişlik ve ani kilo kaybı, kemik yayılımı olan hastalarda kemik ağrısı ateş ve gece terlemesi, beyini etkileyen böbrek tümörlerinde baş ağrısı, bacak ve kollarda uyuşma, denge ve hafıza problemleri ile ileri süreçte kısmı felç görülebilir.

Yukarıda sayılan belirtiler böbreklerde gelişen enfeksiyon, böbrek tümörü ve kistlerde de görülebilir

Kesin tanı doktor tarafından yapılacak olan kapsamlı muayene, anjiyografi, ürografi, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi, kan ve idrar testleri sonrasında konulacaktır. Ayrıca böbrek kanserinin yayılıp yayılmadığını kontrol için akciğer grafisi, pozitron emisyon tomografisi (PET), intravenöz piyelografi (IVP), manyetik rezonans (MR) testleri de istenebilir. Yapılan incelemeler sırasında iğne ile yapılacak biyopsi kanserli tümörün çevre dokulara yayılmasına neden olacağından böbreklerdeki tümörlere iğne biyopsisi uygulanmaz. Karın röntgeni kesin tanı koymak için önemli olan radyolojik incelemelerden biridir. Böbrek kanseri şüphesinde istenilen karın röntgeni ile tümörün böbreklerdeki yeri, boyutu, sınırları, varsa kalsiyum çökelmesinin yaşandığı bölgeler ve kalsiyum artışına bağlı oluşan taşlar detaylı olarak incelenebilir.
" } ] }