{ "title": "Böbrek Hastalıkları Nelerdir", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-hastaliklari-nelerdir-6783.jpg", "date": "21.01.2024 05:49:13", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Böbrek hastalıkları nelerdir, böbrekleri etkileyen hastalıklar genellikle ağrısız ve ağır bir seyirle ilerler. Toplumda genellikle kanlı idrar yapılması, idrar sırasında yanma ve acı hissetme, belde tek taraflı ya da çift taraflı yan ağrısı olması böbrek hastalıkları belirtileri olarak görülür. Böbreklerin işlevlerinde azalma, işlevlerini kaybetme akut şekilde aniden ya da kronik olarak yıllar içinde gelişerek oluşur. Kanda atıkların atılamadan birikmesi vücuttaki diğer organları etkileyerek, koma haline kadar giden zehirlenmeye yol açar.

Fasulyeye benzeyen yaklaşık 10 cm boyunda yapısı olan böbrekler, boşaltım sisteminde bulunurlar. Üre başta olmak üzere, kandaki atıkları süzer, idrarla beraber dışarı boşaltırlar. Böbrek hastalıklarını inceleyen tıp alanı nefroloji bölümüdür. Böbreklerde nefron denilen çok sayıda süzme ünitesi vardır. Yaşla birlikte bunların sayıları azalır. Kalp tarafından dakikada pompalanan kanın beşte birini böbrekler filtre eder. Vücuttaki asit baz dengesini, sıvı iyon dengesini, kan basıncının devamlılığını, vücuttaki kimyasal reaksiyonlarla oluşan atıkların atılmasını böbrekler sağlar. Ayrıca bazı hormonların yapıldığı ve yıkıldığı yerde böbreklerdir. Böbrek hastalıkları nedeniyle böbreklerin işleyişinde sorun yaşandığında, etkilediği organlarda kişi için yaşamsal risk oluşturur. Bu nedenle böbrek sağlığına dikkat edilmelidir.

Başlıca böbrek hastalıkları nelerdir?
Böbrek hastalıkları belirtileri nelerdir?

Böbrek hastalıklarında görülen klinik belirtiler hastalığın etmenine göre farklılık göstermektedir. Genellikle iltihaplanma ve idrar yollarında akımın engellenmesi dışındaki böbrek hastalıklarında ağrı pek olmaz. Ancak inatçı kaşıntı, bulantı ve kusma, çok su içme, iştahsızlık, halsizlik, idrarda azalma, aşırı idrar yapma, ciltte sarı kahve lekeler, erken yorulma, nefes darlığı, çarpıntı, bilinç bulanıklığı, kişilik değişimiyle saldırganlık, havale geçirme, tansiyonda ani yükselme, çocuklarda gelişim geriliği ve gece idrar kaçırma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Böbrek hastalıklarında görülebilen bu belirtiler başka hastalıklarda da ortaya çıkabilir. Bu yüzden hastaların detaylı değerlendirilmesi ve böbrek hastalıkları açısından tetkiklerin yapılması doğru tanıya yardımcı olacaktır. Böbrek hastalıklarındaki klinik bulgular arasında ürik asit yüksekliği, kan albümin düzeyinde düşüklük, kanda üre ve kreatin değerlerinde yükseklik, kanda çökme hızında artma, kanda hepatit B-C virüsünün tespit edilmesi, ciltte kuruma, renk değişmesi, idrarda kan protein ve iltihap hücrelerinin görülmesi, kalpte büyüme, akciğerde su toplama gibi bulgular tespit edilebilir.

Böbrek hastalıklarından korunma yolları nelerdir?

Böbrek sağlığı için öncelikle yaşam tarzının değiştirilmesi gerekir. Beslenmede alınan tuz ve protein oranları oldukça önemlidir. Ayrıca sigara içme alışkanlığı varsa bunun terk edilmesi tavsiye edilir. Böbrek hastalıklarından korunmak için bol su içilmelidir. Tatlı, alkollü, kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır. Özellikle sporla uğraşanlar daha fazla sıvı almalıdır. Gece tuvalete çıkışınızda mutlaka bir şey içmelisiniz. Düzenli olarak hareket etmek böbrek taşlarından korunmanızı sağlar. Bunun için bolca dans edebilirsiniz. Kendinizi üşütmemeli, ayaklarınızı ve böbreklerin olduğu bel bölgesini sıcak tutmalısınız. Böbrek hastalıkları belirtileri olan idrarda yanma, kasık ağrısı, ateş, bel ağrısı gibi etkiler olursa hemen üroloğa gitmelisiniz.
" } ] }