{ "title": "Böbrek Fonksiyonları", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-fonksiyonlari.jpg", "date": "21.01.2024 03:55:30", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Böbrek Fonksiyonları; Bel omurlarının her iki yanında yer alan böbrekler, kanı filtre ederler. Kanı filtre etmekten sorumlu 2.400.000 süzme ünitesi vardır. Bu süzme üniteleri Nefron olarak adlandırılır. Kan böbrek atardamarlarından girerek böbrek kanallarındaki nefronlarda süzülür ve süzülen sağlıklı kan böbrek toplar damarlarından vücuda geri verilir. Nefronların sayısı yaşlanma ile azalmaya başlar.

Böbrekler herhangi bir zamanda vücuttaki kanın yüzde 22'sini tutabilirler. Dakikada 1,1 litre kan böbreklerden geçerek temizlenmektedir. Normal bir insanda 5 litre kan olduğunu düşünürseniz tüm vücuttaki kanın 5 dakika gibi bir süre içerisinde böbreklerden geçerek temizlendiği anlamına gelir. Kanın temizlenmesi işlemi vücudun fizyolojik sistemini korumaya ve iç ortamın sabitliğini sağlamaya yarar. Böbrekler yoğun bir hücresel solunum metabolizmasına ve önemli bir metabolik esnekliğe sahiptir.

Kandan süzülen zararlı maddeler ise idrar olarak böbreklerden dışarı atılır. Bu zararlı maddeleri Günlük ortalama böbreklerden atılan idrar 1 litre civarındadır. Sağlıklı bir kişide idrar, steril, berrak ve hafif asidik olmalıdır.

Bu açıdan böbreklerin en birinci ve önemli görevi kanı süzmektir. Kanı süzerken yerine getirdiği birtakım hayati fonksiyonları daha vardır.

Böbreklerin vücuttaki hayati fonksiyonlarından bazıları şunlardır
Böbrekler bu fonksiyonları yerine getiremediği zaman, kandan atılması gereken maddeler dışarı atılamayacak, zararlı maddeler kanda birikerek rahatsızlıklara neden olacaktır ya da kandaki rahatsızlıklar böbrekleri iflasa sürükleyecektir. Böbrek fonksiyonlarının bozulmasıyla idrar yapmada bozukluklar, idrar yapamama, sık idrara çıkma ya da altına kaçırma gibi belirtiler görülebilir. Vücutta sıvı birikmesi, ödem, kan basıncı yükselmesi, baş dönmesi, kulak uğultusu, iştahsızlık, bulantı, kusma, burun kanaması, ağızdan ya da dışkı ile kan gelmesi yine böbrek fonksiyonlarında bozukluk olduğunun göstergeleridir.

Böbrek fonksiyonlarının bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan başlıca hastalıklar şöyledir; İdrar yolu iltihaplanması, böbrek yetmezliği, böbreklerde taş oluşması, tebüler hastalıklar, kongenital hastalıklar, damarsal böbrek hastalıkları, şeker kemik mineral yapısında bozulmalar sayılabilir.

Böbrekler hayati organlardır ve bu yüzden senede bir defa idrar muayenesi ve genel sağlık kontrolü yapılmalıdır. Bilinçsiz ilaç kullanımı böbrek hastalıklarına yol açabileceğinden doktor önerisi olmadığı sürece ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır. Düzenli olarak kan basıncı ve kolesterol düzeyleri kontrol edilmelidir.
" } ] }