{ "title": "Böbrek Fonksiyon Testleri", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-fonksiyon-testleri.jpg", "date": "20.01.2024 14:10:01", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "
Böbrek Fonksiyon Testleri, İnsan vücudunda böbrek organının ana vazifesi zararlı maddeler ve aşırı suyun vücuttan atılabilmesi için idrar meydana getirmektir. Bu sayede kan basıncı ve kan yapımı kontrolü sağlarken, kemik yapımına da katkı sağlamaktadır. Bir diğer görevi ise su, sodyum, potasyum, hidrojen, bikarbonat, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi maddelerin vücutta dengeli bulunmasını sağlamak, diğer bir deyişle sıvı-mineral dengesini kurmaktır. Üre, ürik asit, kreatinin gibi metabolizma artıklarının; İlaç, toksin ve metabolitlerin detoksifikasyonunu ve vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Kan basıncının ayarlanması için var olan hormon benzeri etkiye sahip, Renin-anjiotensin sistemi, renal prostaglandinler ve renal kallikrein-kinin sistemleri ile hayati önem taşımaktadır. Ekstrasellüler (Hücre dışı) sıvı hacminin düzenlenmesine; eritropoietin, D vitamini ile metabolizmaya yardımcıdır. Peptit hormonları ve bazı hafif zincirler, beta2-mikroglobülin gibi küçük molekül ağırlıklı proteinlerin yıkımını sağlar ve glukoneogenez, lipid metabolizmasına yardımcıdır.
Gibi durumlarda böbrekfonksiyon testleri (İdrar ve kan analizleri olarak iki farklı grup test) yapılmaktadır.

Kan Testleri

Serum Na, K, Cl, HCO3, kreatinin ve üre azotu (BUN) düzeyleri böbrek fonksiyonlarını incelemek üzere için en çok yapılan testlerdir. BUN kandaki üre azotu olup; fazla protein alımı, aminoasit infüzyonu, hızlı katabolizma, tetrasiklin ya da steroid (Kortizon) alımı, akut rahatsızlıklar gibi nedenlerle böbrek hastalığı henüz başlamadan kanda artabilir. Normalde BUN / kreatinin oranı 10/1'dir. Bu değerin 10'dan büyük olduğunun saptanması, Ekstrasellüler sıvı hacminde azalışın bir bulgusu olabilir. Yine bu değerin orantılı artışı böbrek yetmezliği göstergesi sayılmaktadır.

Sağlıklı bir insandaki parametreler ve ölçüm sonuçlarının normal değeri aşağıdaki gibi olmalıdır.
İdrar Analizi

Renal (Böbreklerle ilgili) ya da sistemik bir hastalık varlığını, türünü ve gidişatını tahminde kullanılan basit, ancak oldukça önemli bir testtir.
İdrar normal şartlarda üreterler yoluyla mesaneye gelmekte ve belirli miktara ulaşıncaya dek burada toplanmaktadır. Ardından sfinkter uyarılmakta ve üretra yolu ile atılmaktadır. İnsanda ortalama günlük ultrafiltrat miktarı 150-180 lt. İken, günlük idrar miktarı 1200-1500 ml'dir. Glomeruler filtrasyon hızı ise normal şartlarda dakikada 120 ml iken bu hız 50 ml'nin altına düşerse, böbrek yetmezliği meydana gelmektedir.

GF değerinin ölçülmesinde en çok kreatinin klirensi kullanılmakta ve iki ayrı yöntemle (24 saat idrar toplanarak ve sadece seruma bakılarak) yapılmaktadır:
" } ] }