{ "title": "Böbrek Filmi", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-filmi.jpg", "date": "19.01.2024 07:06:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Böbrek filmi, IVP olarak tanımlanan ilaçlın böbrek filminde böbrekler, idrar kanalı ve mesane yapısal ve fonksiyonel olarak düşük miktarda radyasyon yardımıyla incelenir: bu sayede böbrek taşları, böbrek kistleri, tümörler, idrar yolları ile böbrekler detaylı olarak incelenebilir. Böbrek filmi IVP oldukça hızlı ve ağrısız şekilde uygulanabilir, üstelik MR, bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlere göre daha az maliyetli yapılabilir. Hastalarda böbrek filmi sırasında kullanılan maddeye karşı alerjik reaksiyon oluşabilir. Ancak bu etkiler kısa sürede kendiliğinden düzelir. Oldukça güvenilir bir tetkiktir.

Böbrek filmi sayesinde hangi yapılar görülebilir?

Böbrek filmi IVP yani ilaçlı böbrek filmi sayesinde sadece idrar yollarının iç yapısı görülebilir. Eğer böbrekler, idrar yollarının dış tarafı ile çevre dokularla olan ilişkileri görmek için MR ve bilgisayarlı tomografi kullanılması gerekir. Böbrek filminin hamile kadınlara ya da hamile olma olasılığı bulunan kadınlara uygulanması söz konusu değildir.

Böbrek filmi nasıl uygulanır?

Böbrek filmi çekilmesinden önce ön hazırlık olması açısından bağırsaklar boşaltılmalıdır. Bunun için hastaya müshil uygulanır. Tetkikten önce hastaların herhangi bir şey yemeden aç olarak gelmesi gerekir. Kolalı içecek, çay kahve, sigara içilmemelidir. Böbrek filminden önce röntgen filmi çekilerek hastanın bağırsak temizliğinin kontrolü yapılır. Yapılan işlemde kontrast madde damar yolundan verilir. Verilen bu maddenin böbreklerden süzülmesiyle, idrar yolları görüntülenir. Hastanın belirli aralıklarla grafileri alınır. Böbrek filmi IVP ortalama olarak 30-45 dakika arası sürer.

Böbrek filmi yan etkilere neden olur mu?

Nadir olarak kontrast maddeyi böbrek süzemediğinde, 3.-4. Saatte geç grafi çekilmesi gerekebilir. Yapılan işlem ağrısız gerçekleştirilir. Ancak nadir olarak alerjik etkiye neden olabilir. Ağızda metalik bir tat ve geçici sıcaklık hissi oluşabilir. Bazı hastalarda hafif bir kaşıntıya, bulantı, kızarıklık ya da döküntüye neden olabilir. Bunlar için herhangi bir müdahaleye gerek kalmaz. Kendiliğinden düzelirler. Ciddi alerjik reaksiyonların olması nadirdir. Eğer kişinin daha önceden alerjik yapısı olduğu biliniyorsa, bunun doktora önceden söylenmesi gerekir. Böbrek filmi sırasında verilen kontrast maddenin Uzman bir doktor tarafından verilmesi halinde, yan etkiler nadiren gelişebilir.
" } ] }