{ "title": "Böbrek Enfeksiyonu", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-enfgeksiyonu.jpg", "date": "19.01.2024 04:27:57", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Böbrek Enfeksiyonu, bu enfeksiyon çeşidi idrar yolu ya da mesaneden başlayıp böbreklere doğru ilerleme gösteren bi çeşit idrar yolu enfeksiyonudur denilebilir. Önemli bir sorun olduğu için acil tıbbi müdahaleyi zorunlu kılmaktadır. Eğer tedavisi olması gereken şekilde gerçekleştirilmez ise kalıcı olarak böbreklere zararı olabilir veya enfeksiyonun oluşumuna neden olan bakteriler kan dolaşım sistemine katılarak bedene yayılarak daha mühim enfeksiyonlara sebep olabilmektedir. Böbrek enfeksiyonunun tedavi aşamasında çoğu kez antibiyotik ilaçlar tercih edilmektedir ve genellikle bir zaman hastanede yatmak gerekmektedir.

Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Böbrek Enfeksiyonu Neden Olur?

Bu rahatsızlığın nedeni idrar yolundan beden ulaşan bakterilerin idrar kanalı vasıtası ile ilerleme göstererek artmaya başlamasıdır. Bedenin herhangi bir yerinde oluşan bakteri çeşitleri kan vasıtası ile yayılma göstererek böbreklere kadar gelebilir. Bu pek sık görülen bir durumdur diyemeyiz. Fakat yapay olarak kullanılan eklem veya yapay kalp kapakçığının enfeksiyona maruz kalması durumunda bu bakteriler kan dolaşım sistemine ulaşarak böbreklere kadar ilerler. Bazı gerekli durumlarda böbrekte cerrahi işlem uygulanması neticesinde enfeksiyon kapılma ihtimali de vardır.

Böbrekte Enfeksiyon Gelişme Riskini Artıran Etmenler

Bayanın anatomik yapısı: Bayan hastalarda erkeklere göre böbrekte enfeksiyon görülme ihtimali daha fazladır. Bir bayanın üretra boyu erkeklerinkine göre daha kısa olduğu için bakterilerin beden girip mesaneye ulaşması daha rahattır. Bayanların vajina ve anüsünün üretraya olan mesafesi bakterilerin mesaneye ulaşabilmesi için daha fazla imkân sağlar. Bakteriler mesaneye girdikten sonra böbreklere doğru ilerlemeleri gerçekleşebilmektedir.

İdrar Yollarında Tıkanıklık: İdrarın dışarı çıkmasını engelleyen böbrekteki taş oluşumu, idrar kesesindeki yapısal sorunlar, baylarda büyüme eğilimi gösteren prostat bezi sorunlar idrarın tam olarak boşalmasına engel teşkil ederek böbrekte enfeksiyon görülme riskini tetiklemektedir.

Zayıf Bağışıklık Sistemi: Şeker ve HIV virüsü gibi nedenlerle bağışıklık sistemi zayıflar ve enfeksiyon riski de artmış olur.

Mesane Etrafındaki Sinirlerde Hasar Olması: Sinirlerde ya da omurilikte oluşan hasarlar enfeksiyon gelişmesi halinde bu enfeksiyonun erken teşhis edilmesine engel olarak böbrekte gelişen enfeksiyonun rahat bir şekilde yayılmasına sebep olabilmektedir.

Böbrek Enfeksiyonu Tedavi Edilmez İse Ne Olur?

Kalıcı olarak böbrek hasarına yani kronik böbrek yetmezliğine sebep olmaktadır. Eğer hamilelik döneminde böbrekte enfeksiyon oluşmuşsa ve tedavi edilememişse bayanın düşük doğum ağırlığı tehlikesi olabilir.

Böbrekte Enfeksiyon Oluşmasını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Eğer kişide idrar yolu enfeksiyonu tespit edilmişse bu rahatsızlık tedavi edilerek böbrek enfeksiyonu olma riski de düşürülmüş olur. Bu sebeple özellikle idrar yolu enfeksiyonlarını düşürmek için şu önerilere uyulmalıdır:
" } ] }