{ "title": "Böbrek Ameliyatı Kaç Saat Sürer", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-ameliyati-kac-saat-surer.jpg", "date": "20.01.2024 11:45:21", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Böbrek Ameliyatı Kaç Saat Sürer, Böbrek ameliyatı kaç saat sürer, böbrek ameliyatları genel olarak, böbrek nakli, böbrek taşları ameliyatları, böbreklerde tümör gibi sağlık sorunlarından dolayı yapılan cerrahi müdahalelerdir. Bu ameliyatları ayrı bir başlık altında kısaca açıklayarak kaç saat sürdüğü hakkında bilgi verecek olursak;

Böbrek Nakli Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Böbrek nakli ameliyatı genel olarak hastaların yaşları ve hastada bulunan diğer sağlık sorunlarına göre değişir. Fakat normal bir şekilde hiçbir sağlık sorunu olmayan gençlerde ortalama bir buçuk ile iki saat arasında gerçekleşir. Fakat hastanın yaşı 50'nin yukarısında ise bu süre beş altı saate kadar çıkabilir. Bunun nedeni nakil yapılırken hastanın yaşından dolayı böbreğin çevresinde bulunan damarlarda kireçlenme meydana geldiğinden ameliyat hem riskli hem de uzun sürer. Bunların yanında ek olarak hastanın kilosu da böbrek ameliyatının süresinde farklılık göstermesine neden olabilir. Şişman kişilerde bu ameliyat süresi üç buçuk saate kadar çıkar. Ayrıca hastada ağır şeker hastalığı tansiyon gibi rahatsızlıklar mevcutsa ameliyat riskli bir hal alarak dört saate kadar sürebilir. Hem yaşlı hem de kilolarda bu ameliyat altı saate kadar çıkma durumu oluşabilir.

Böbrek Taşları Ameliyatları

Böbrek taşları ameliyatı üç farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlar eski usul (Açık) böbrek taşı ameliyatı, kapalı (Perut) böbrek ameliyatı bir diğeri de fileksible böbrek taşı ameliyatıdır. İlk olarak açık yani eski usul böbrek taşı ameliyatı hakkında bilgi verecek olursak; açık eski usul böbrek ameliyatı hastalar için en zor ve iyileşme süresi en fazla olan ameliyattır. Böbreklerdeki taşları deriden 20 cm'ye kadar keserek aynı şekilde böbreklerden beş on cm'ye kadar kanal açarak bu taşların alınması ile oluşur. Bu ameliyat dört beş saate kadar sürebilmektedir. Fakat hastalarda ağır tansiyon ve şeker hastalığı var ise bu ameliyat yöntemi uygulanmasına izin verilmeyebilir. Kapalı (Perut) böbrek taşı ameliyatı ise fazla cerrahi müdahaleye maruz kalmadan gerçekleşen ameliyattır. Böbrek kısmındaki deriden 2 cm'ye kadar delme yapılarak kanal açılır. Bu kanaldan giren lazer böbreklerdeki taşlara kadar ilerler ve kendini sabitledikten sonra böbrek taşlarını yakarak idrardan atılmasını sağlar. Günümüzde en çok tercih edilen böbrek taşı ameliyatı olan perut (Kapalı) ameliyatı maksimum iki saate kadar sürmektedir ve hasta sadece bir gün hastanede kalır ertesi gün taburcu olur. Böbrek taşı ameliyatı son olarak fileksible böbrek taşı ameliyatında ise hastada hiçbir cerrahi operasyon gerçekleşmez. Hastanın idrar kanalında girerek böbreklerdeki taşlara kadar ilerleyen ve çok ince olan cihaz taşlara kadar ilerledikten sonra böbrekleri yakarak idrardan atılmasını sağlar. Bu ameliyat ise maksimum bir buçuk saati geçmez ve hasta aynı gün taburcu olabilir.

Böbrek Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Böbrek tümörü ameliyatları, kanser riski yaşayan hastalıktır. Kanser riski taşıyan bu tümörler böbreklere yapışık bir şekilde büyümektedirler. Bundan dolayı bu tümörlerin bir an önce alınması gerekmektedir. Bu ameliyatlar iki farklı yoldan yapılmaktadır. Bunlar eski usul ve laparoskopi ameliyat yöntemleridir. Günümüzde açık cerrahi ameliyatı pek fazla kullanılmaktadır. Yaygın olan ameliyat türü laparoskopi ameliyatı ise hastanın böbreğinde bulunan tümör adı verilen kitlenin çıkartılması gerçekleşir. Bu kitleler farklı boyutlarda olabilir. Çok büyük kitle oluşmuşsa böbrek komple alınarak kanser oluşmasına engel olunabilir. Bu kitleler oluşum bakımından 20 cm'ye kadar büyümektedir. Oluşan kitlenin büyüklüğüne göre ameliyat süresi de değişmektedir. Fakat ortalama bu kitlenin alınması ve ameliyatın gerçekleşmesi dört beş saati bulabilmektedir.
" } ] }